måndag, augusti 29, 2016

Ett ord för dagen (8) och i tiden


ÄPPELÅR

-Har åkt rätt mycket bil i landet på sistone. Och kan inte undgå att slås av mängden äpplen. Varenda trädgård verkar ha frukt i överflöd. På marken ligger de redan nedramlade, i träden lyser det vackert grönt, gult och rött och fåglarna verkar ha tappat aptiten på närodlat. Det är helt enkelt ett praktfullt äppelår i år. Enda undantaget (ett sådant ska ju alltid finnas) verkar vara vår egen gamla apel, som bara har några få frukter som sitter alldeles för högt upp. Inte ens älgen tycks nå dem. Hos grannen har annars Skogens Konung avlagt besök och rensat såväl gräsmattan som de nåbara nedre grenarna. Det uppskattades av alla inblandade, fallfrukt är tråkigt att ta hand om, älgen fick godis och nu kunde man klippa gräset utan problem!
Blir påmind om kolonisten i Stockholms utkant som hade mer frukt än man behövde. Satte ut en korg vid grinden med en skylt "Var så god och ta!" Nästa dag hade någon försett sig. Med korgen. Äpplena låg kvar, uthällda på marken.Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Så lyxigt att få hjälp med fallfrukten på detta sätt!

  SvaraRadera
 2. Det där med frukt på det egna trädet kan vara ett gissel!

  I Sverige hade vi ett Transparente Blanche och blir ett äpple färdigt så blir de andra >500 också det. Allt ska tas omhand på två veckor eller så. Det går inte! Man frågar alla man kan (arbetskompisar, vänner, dagis, skolan...) om de vill ha, man syltar, mosar, saftar, konserverar, "pajar" och lik förbannat så slänger man en kubik med äpplen på komposten. Och man mår dåligt av det för man tycker man borde ha tagit hand om det.

  Så höll jag på i 16 år!

  Jag blev skitsur när jag hörde två i kassakön beklaga sig över folk som inte tog hand om sin frukt, att de inte skänkte bort den eller så. Jag tror till och med att jag sa till dem! Det är inte så lätt att bli av med frukten. Tro't eller ej!

  Det där med korgen, det är så jäklans elakt!

  SvaraRadera
 3. Mums, lyckliga vi som har egna, ekologiska.

  SvaraRadera
 4. Scaniatjejen - älgen tyckte nog det var kalas!
  Emma - kan det kallas äppelstress månntro? :-D
  Hannele - härligt om det blir lagom många

  SvaraRadera
 5. Vi är stor familj, barnbarnen älskar också våra äpplen ❤️

  SvaraRadera
 6. köpte färdig smördeg, ska göra paket med äppelskivor, farinsocker, ingefära, kanel)

  SvaraRadera
 7. FÄRDIG smördeg? Nu gjorde du mig besviken, Hannele! :-D

  SvaraRadera
 8. (inte ens tv-kockar gör eget! sa en av dem. För mej är detta FÖRSTA gången, tänkte lägga köttfärs i andra halvan, typ piroger)

  SvaraRadera