tisdag, augusti 30, 2016

Tisdagstema ENERGI


Det är ett av nutidens absoluta nyckelord: ENERGI. Var hittar vi den? Av vad skapar vi den, hur transporterar vi den, går den att återvinna? Slösar vi med den eller använder vi den med sans och eftertanke? Har energiskapandet oönskade biverkningar? Stora frågor som har med vår miljö och människans överlevnad att göra.

Sedan finns ju begreppet också på ett annat plan: som intresse som får oss att gå vidare i en speciell riktning, som knuffar oss framåt mot nya erfarenheter, djärvare mål.
Överskottsenergi ska man inte heller fnysa föraktligt åt. Det är med den vi kommer på roliga saker, kanske kanaliseras den in i en hobby som får ett långt liv?

Den där första sortens energi, den som får industrier att fungera och gör att teknologi kan utvecklas, den är vackrast när vi får den från solen, som målar himlen i ljuvliga färger när den inte står i zenit och strålar. Tyvärr är solpaneler inte någon direkt prydnad i landskapet, lika lite som vindkraftverken. Men det är bara att finna sig i deras existens.

Vågorna som sköljer in över stranden är en annan energikälla. Och barnen, fullt upptagna av att skapa av sand och sten, är också bevis för hur mycket naturlig energi det finns omkring oss.

Överskottsenergin vi har är det lättare att bestämma över. Kanske är det den Kakan Hermansson kände flöda när hon började göra sina blomkrukor i lera. I sommar har hon gästspelat som utställare hos Lars Lerin på Sandgrund i Karlstad, och där kunde hugade köpa en sån här vacker kruka, under förutsättning att det fanns 3000 kronor på kontot som inte reserverats för annat. Tyvärr hade pelargonen tappat nästan all sin energi när jag var där ... men krukorna gillade jag (fast inte prislappen)!

Veckans tisdagstema är alltså ENERGI, men det hade ni redan listat ut. Mer energifyllda inlägg den här vägen.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Interessant innlegg om energi.
  Eg skal google ordet fløde. Er det synonymt med energi kanskje ?
  helsing Anne-Mari

  SvaraRadera
 2. Vågenergi tycker jag är tilltalande, gillar kraften i vågorna men den kan vara skrämmande också! Blomkrukorna är Ok men prislappen är väl häftig. Inte undra på att pelargonerna dog av chock!
  Ha en skön kommande vecka!

  SvaraRadera
 3. Ja energi skulle man kunna skriva/prata om i oändlighet. Så många sorters energi det finns, på gott och ont. Energitjuvar tex, dem ska man ju göra sig av med, men inte alltid så lätt när de finns "för" nära en.
  Krukorna är absolut underbara, men jag skulle inte heller ge 3000 för en kruka. Intressant inlägg som ger mycket tankar!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Haha, där fick du till det, bättre än Kakan själv faktiskt. Hon är en kreativ person, men inte betalade jag några tusenlappar för en bucklig lerkruka...
  Överskottsenergi var det länge sedan jag kände, nackdelen med högre ålder kan jag tänka, däremot har mina djur ofta överskottsenergi innan dom får springa av sig utomhus. När jag jobbar ideellt och hjälper andra då får jag mer energi än jag ger, sånt gillar jag!

  SvaraRadera
 5. Kostar de där krukorna 3000:-??? Är det någon i hela världen som köper dem för det? Det är ju helt galet! Mycket energi härinne! :)

  SvaraRadera
 6. jag avundas barnbarnens energi...

  SvaraRadera
 7. härlig bild! här är det klippor som gäller...

  SvaraRadera
 8. När vi är i husbilen tänker vi mycket på den praktiska sortens energi, dvs hur får vi el från solceller och batteri att räcka ;) I vardagen handlar det ju mer om att få orken att räcka ;)

  SvaraRadera