lördag, september 16, 2017

Härlig konstrunda – så gott som gratis!


Hade långväga besök nyss och vädret var inte alltid det mest önskade. Vad gör man då med gäster som aldrig förr varit i Stockholm?

Vi hade redan prickat av Abba-museet som stod högt på önskelistan. Kön till Vasa var alldeles för lång. Gamla Stan hade vi strövat kors och tvärs i, med synen av smala gränder och skeva hus väl bevarad i kameran. Vi hade kollat in Sturegallerian och Wallenberg-monumentet (som inom parentes inte är mycket att visa upp om ni frågar mig) och hälsat på Karl XII i Kungsan.

Vi slank till och med in på Operabaren, där Leif GW Persson också råkade sitta, fast hans storhet hade förstås ingen effekt på en människa som brukar springa på Hollywood-kändisar på Manhattan. Regnet ville inte sluta! Så vad gör man, det var alltså frågan?

Jo man ägnar sig åt konståkning! Fast inte på is. Stockholms tunnelbanenät är långt (110 km) och ofta inte ett skvatt kul att befinna sig i. Men det finns stationer som är värda ett alldeles eget besök. Tensta är en av dem. Så vi tog blå linjen och satt där, torrskodda, hela vägen till förorten, en gång känd för sin invandrade befolkning som numera är ganska uppblandad, även om det inte ser ut som Gnarp.

En kul grej med de här konstverken, som delvis består av väldigt skojiga djur, är att de också består av många ord, ord på olika språk men så vitt jag begriper (jag förstår ju inte allt) är det positiva tillrop om kärlek, vänskap, hänsyn och värme. Och budskapen levereras på svenska, finska, spanska, portugisiska, ryska ... alla bör fatta något!

SL ordnar regelrätta visningar av konsten i t-banan, och när nu höstsäsongen drar igång kan man också besöka nya Odenplan och pendeltågsstationen Stockholm City, invigd så sent som i juli i år.
Men även utan professionell guidning har man glädje av den här så kallade konståkningen, som bara kostar en giltig SL-biljett  den gäller ju i 75 minuter från resans början, så mycket billigare nöjen är svårt att leta upp. Nästan gratis, faktiskt!

Det finns fler stationer än Tensta som verkligen är värda att titta lite extra på. Kungsträdgården, i blått och vitt, är jättefin och Solna Centrum en explosion av glada färger, till exempel. Och klassiska Östermalmstorg med verk av Siri Derkert finns dessutom.
Så om du överraskas av regn och snålblåst i huvudstaden: ge tunnelbanan en chans! Det är en härlig konstrunda!Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Japp, Stockholms t-bana lär vara världens längsta konstutställning sägs det i SLs broschyrer åtminstone. Har aldrig sett konsten i Tensta (åker dit i bil från Täby), men den var helt suverän!!! Östermalmstorgs och Solnas konst i t-banan däremot har jag bloggat om. Å snart kommer det ett inlägg även om nya Citybanans konst;-)

    SvaraRadera
  2. fina tunnelbanestationer, jag besöker trädgårdar i huvudstaden.

    SvaraRadera