fredag, september 15, 2017

Ingen bokmässa för mig

Kanske är det fantasin och de goda berättelserna som får henne att flyga där i trapphuset på Svenska Mässan i Göteborg? Eller är hon på väg att landa, med väskan full av historier, såväl inbundna som i pocketformat?  De här konstverken är det inte så många som lägger märke till när det nu drar ihop sig till Nordens största kulturevenemang. Men de finns där!

Det handlar förstås om bokmässan. Stor sammandragning av författare, bokhandlare, lärare, läsare, bibliotekarier, förlagsfolk, kändisjägare, fyndletare, ja uppräkningen av "typiska" besökare kan göras lång. Fast i år ska jag inte till Göteborg. För första gången på minst tolv år blir det inget Bok & Bibliotek för mig, trots att jag, när jag inte haft något "riktigt ärende", i ett par år valt att ta det tidiga morgontåget på torsdagen för att dödstrött ta kvällståget tillbaka hem samma kväll.

Ändå måste det väl vara det där evenemanget, branschens viktigaste i Sverige, som är mitt svar när Mia ställer helgfrågan: Vad gillar du för bokligt event?
För jag har haft kul, både när jag jobbat där som journalist, "lekt författare" i förlagsmontern och när jag varit där alldeles alldeles privat.

Nog är det trångt och svettigt och visst kan det vara svårt att ta sig in i publiken till populära föreläsningar eller debatter, men har man bara bekväma skor och tunna kläder brukar det funka. Vattnet är gratis och somliga böckers "mässpris" är låga, fast långt ifrån alla. Trots mina föresatser att inte handla brukar ändå väskan ha blivit påtagligt tyngre på väg från Göteborg än den var på väg dit.

Och för ett par år sedan lyckades jag också fotografera de fina "al fresco-siluetterna" i trapphuset. Där mässbesökarna inte ser någonting, eftersom de är så många ...

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Inte dåligt att ha varit så många gånger på mässan och spännande att det varit i olika "roller". ;)

  SvaraRadera
 2. Jag älskar sådana där konstverk! :) Jag som skulle bli tvungen flyga till gbg skulle nog få dumpa det jag tog med mig dit för att få med mig mina böcker hem... så det är nog lika bra att inte åka!

  SvaraRadera
 3. visst kräver Bokmässan bra kondition, trist att vi inte ses i år

  SvaraRadera
 4. Jag har dålig koll på hur många år jag besökt mässan, men många är det.

  SvaraRadera
 5. tunna kläder, bra skor och en liten chic dampotta...

  SvaraRadera
 6. Jag hade aldrig orkat går runt på bokmässan numera med min värkande kropp, men det hade varit så kul om det gått.

  SvaraRadera
 7. Vad härligt du får det att låta!

  SvaraRadera
 8. Det är verkligen jobbigt på mässan, men det är på något sätt värt det.

  SvaraRadera
 9. Din beskrivning får mig att längta. Det låter så underbart fullt :).

  SvaraRadera
 10. Så fint beskrivet, och fotot från trapphuset på mässan var också fin. Den var det lätt att känna igen sig i :) Jag läste programmet för Bokmässan inför förra årets mässa, och ville gå på det mesta ;)I år jag inte läst vilka programpunkter som är med, men jag gissar att det vore samma sak.

  SvaraRadera
 11. Det blir första gången jag åker till bokmässan. Ska bli spännande! Men det är lite si och så med priserna på böcker? Det ska allt vara billigare än att handla på nätet tycker jag...

  SvaraRadera
 12. Ja det är verkligen härligt men precis som du skriver svettigt.

  SvaraRadera