lördag, februari 03, 2007

Omläsning

Det skulle inte vara så trångt i bokhyllan om man bara kunde ta sig i kragen och rensa ut de böcker som man inom sig vet att man aldrig någonsin kommer att vilja läsa igen.
Men det är förstås väldigt många som blir kvar för att man kanske, kanske vill återuppleva dem.

Nu pågår en ny liten stafett bland bloggande bokvänner, jag har hittat den här och här. Man uppmanas att lista fem böcker värda att läsa om.
Här är fem titlar som jag faktiskt har läst om – så jag bortser alltså från alla som står kvar på kanske-listan:

1. ”Blommor till Algy” (Flowers for Algernon) av Daniel Keyes. Om den förståndshandikappade pojken som genom experiment blir jättesmart – men så småningom återgår han till ursprungsstadiet. Gripande, hisnande, inkräktar på nattsömnen.
2. ”Kejsarn av Portugallien” av the one and only, Selma Lagerlöf. Så mycket får plats i denna till formatet lilla roman.
3. ”Tjänarinnans berättelse” (The Handmaid´s Tale). En framtidsvision det drar isvindar kring, men man kan inte släppa boken. Av Margaret Atwood.
4. ”Den allvarsamma leken”. Hjalmar Söderberg. En kärleksroman som står över de flesta andra.
5. ”Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult” av Astrid Lindgren. Historien om hennes föräldrar, äkta och livslång passion mitt i Småland.

Sedan är det ju ändå så, att tiden inte räcker för allt man tänker och vill göra. Och världen är ju fortfarande full av böcker som man aldrig ens öppnat… så självklart finns det massor av omläsningsvärda texter man ännu inte upptäckt.
Men kanske kan någon av mina fem titlar vara ett lästips till dig?

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Anonym2:45 em

  Jag har heller inte läst Flowers for Algernon, men åh vad jag håller med dig om Tjänarinnans berättelse.
  Om/när man växer ur sina bokhyllor brukar biblioteken bli glada. Jag har burit iväg konsumkassar med böcker till det lokala biblioteket. Dom finns där om man nån gång saknar dom, men man får plats för nya inköp.

  SvaraRadera
 3. Anonym3:15 em

  Åh, så svårt det är att göra sig av med bra böcker! Vid min ålder VET jag att jag inte har tid att läsa om alla, men sparar i alla fall. En del är så gamla att de inte "finns" längre och det kan ju hända att någon annan vill läsa. Och klassikerna kan man ju bara inte göra sig av med. Så huset ser ut som ett o-ordnat amatörbibliotek.
  Och med allt som du rekommenderar -och jag köper - växer bibblan i både höjdåbredd.........

  SvaraRadera
 4. Flowers.. har jag läst som novell i en SF-antologi, en klassiker, Kejsaren har jag sett på TV och Söderberg hört som radioföljetong, osv...hela raddan hör till det gemensamma arvet (OBS jag vägrar använda ordet "kanon") men Atwoods bok är jag inte bekant med, kanske något att åtgärda

  SvaraRadera
 5. Av din lista har jag faktiskt bara läst Den allvarsamma leken.

  Jag lånar på bibblan. Visst är det fräschare och roligare med egna nya böcker, men jag har inte plats. Då och då faller jag - och varje sommar åker jag till återvinningen med ett par kartonger.

  Om jag lånar en bok och inte gillar den är det bättre för samvetet att kunna lämna tillbaka den utan att det kostade nåt.

  SvaraRadera
 6. "Flowers for A" finns definitivt som film (från 2000 enligt IMDB), men den skulle jag aldrig våga se - har man störtgillat boken blir filmen oftast en besvikelse. Hur någon haft mage att göra om den till en novell övergår mitt förstånd, kan sådant vara lagligt???
  Den där diffen mellan bok och film klarade man trots allt när det gällde "Kejsarn av P" - Ingvar Hirdwall var lysande.
  Misans förslag att ge böckerna till ett bibliotek är värt att fundera över - men skulle de verkligen ta mina pockets? Sjukhus kan kanske också vara ett alternativ.

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig läst Den allvarsamma leken, men nu ska jag göra det efter ditt tips.

  Funderar på att fotografera alla böcker som jag skulle vilja läsa, men som jag inte hinner läsa.
  Och sedan samla bilderna i en pärm. Men vad jag ska ha pärmen till, det har jag ännu inte kommit på...

  SvaraRadera
 8. Men vilken trevlig ide! Det är första ggn jag är på en blogg som har haft "5-i-topp". Har missat ngt alltså.
  Den enda bok jag har läst på din lista är Astrid Lindgrens. Den var mkt bra!

  SvaraRadera
 9. Tänk, vi lyckades rensa flera kassar i bokhyllan, men nu är det fullt igen :)

  SvaraRadera
 10. Kejsarens av Portugallien har jag lsät flera gånger och även njutit av TV-versionen med Hirdvall. Samuel August från Sevedstorp och HAnna i Hult....den kan jag tänka mej att läsa om. De övriga får jag sätta upp på "ska-läsa-när-jag-hinner-listan"

  Nu ska jag fundera ut vilka fem böcker jag själv kan rekommendera till omläsning.

  SvaraRadera
 11. Anonym12:32 fm

  Jag ska göra listan när det råder bloggtorka hos mig..

  SvaraRadera
 12. Då ser vi fram mot den, Anne-Maj!

  SvaraRadera
 13. Åh, Kejsarn av Portugallien måste jag läsa igen :)

  SvaraRadera