fredag, februari 23, 2007

Varm idé för kalla dagar

Det var just en sådan här dag som i dag som en av våra bästa lekar kom till.
Grått, en bunt minusgrader, snöflingor rusande på tvärsen utanför fönstret. Pulkan hade sedan länge tappat nyhetens behag, overallerna var krångliga, vantarna ständigt blöta.

Då fick jag en idé.
-Vet ni vad, ungar, sa jag, jag tycker att vi leker sommar.
Tändningen var omedelbar.
-Men hur gör man, mamma?
Och si, jag visste besked.

Vardagsrummets golv fick bli vår exotiska playa. Vi tände varenda lampa som fanns, det blev härligt ljust. Baddräkterna grävdes fram ur förråden. Frottéhanddukar att ligga och sola på bredde vi ut på golvet, största paraplyet blev uppfällt för skuggans skull. Sandhink och spade hittade vi också, fast sanden vi gjorde kakor med fanns förstås bara i fantasin.

Som skydd mot den brännande solen gned vi in oss med fiktiv solkräm, solglasögon hade vi naturligtvis alla tre. Ibland pustade vi över hettan och sprang iväg för ett dopp, det vill säga lite vatten i ansiktet under badrumskranen. Simtag går ju bra att ta även på land, torrsim är en underskattad sport.
Sedan måste man ju vara noga med att dricka när man vistas i sol och värme, så det blev förstås dryck med sugrör. Eventuellt kunde vi klämma i oss en glass också.

Vi blåste upp en badboll och kastade gris. Vi hade simring man kunde sitta och guppa runt på vågorna i.
Dessutom fanns en annan måste-ingrediens i vårt strandliv: en högläsningsbok. Så där satt vi i vårt till sommarparadis förvandlade hem och läste, medan snön fortsatte vräka ner där utanför och vintermörkret gick från kompakt till ännu mera kompakt.

Vår högst privata sommar var alldeles underbar. Ungarnas ögon lyste, deras inlevelse var total, de skrattade så de skrek när jag stönade över hur fruktansvärt varmt det var eller när jag skröt över hur jättelångt jag just hade simmat i det härliga havet. Vi höll på i timmar. Ville inte sluta.
-Man VAD ska pappa säga??!!?? utbrast plötsligt sonen när maken hördes öppna ytterdörren.

Ja, hur kan omgivningen tänkas reagera inför ett sådant tilltag? Med ett raskt konstaterande att någon (jag) fått fnatt?
Visst, så var det ju. Jag hade vinterfnatt.
Som ledde till infallet att leka sommar.
Vilket härmed rekommenderas till andra med vinterfnatt.
Varmt.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Det var en himla bra lek - synd att jag inte kunde den när det begav sig... eller - kan jag kanske få maken att ställa upp på det, månna?

  SvaraRadera
 2. Anonym12:43 fm

  Det är tillåtet att få fnatt :)

  SvaraRadera
 3. Undrar om jag kan komma över en simring på ICA-Maxi så här års *funderar*

  SvaraRadera
 4. Anonym10:25 fm

  Vilken härligt fnattig vinterlek!

  SvaraRadera
 5. Gud så härligt det låter! En sommar när ungarna var små och det bara regnade gjorde vi nåt liknande fast "tvärtom" - jag och grannen samlade ihop våra tillsammans 6 barn, packade ner sandleksaker, filt och picknickkorg, klädde oss och ungarna i regnkläder och stövlar, och åkte iväg till stranden. Där var vi hela dagen och levde sommarstrandliv...Ungarna minns det fortfarande. Nu skall jag gå och leka sommar!

  SvaraRadera
 6. Det där låter som en jättefin lek!!! Såg er framför mig när jag läste ditt inlägg! HIMLA bra ide!!
  Dina barn måste verkligen se tillbaka på sommarleken med glädje!
  Kanske en lek jag och min dotter borde leka ngn ggn!!!

  SvaraRadera
 7. Den ska jag praktisera, men jag tar den ett steg till - barnen åker på koloni, maken är kolloledare och jag har semester!

  SvaraRadera
 8. Anonym4:33 em

  Jag vill också leka sommar men jag tror inte mina tonårskillar ställer upp på det. Känns ju inte som om det är lika kul att leka själv.

  SvaraRadera
 9. Vilken underbar idé! Jag vill leka sommar varje dag... men det blir förbaskat kallt i flipflop-sandalerna när man ska skotta snö. ;) (Såg en kvinna göra det utanför koreanska ambassaden idag!)

  Har startat en omröstning om favoritårstid på min blogg. Själv röstade jag på sommaren så klart!

  SvaraRadera
 10. Anonym1:41 em

  Jättefiffig idé! Jag tror jag ska göra motsatsen och leka vinter. På med luftkonditioneringen och en massa isbitar i stora skålar med kallt vatten... Men vänta. Det gör jag ju varje helg!

  SvaraRadera
 11. Kul att så många tände på min lilla idé! Jag skulle gärna leka den igen, men det är kanske inte helt enkelt när ungarna hunnit bli 18 och 20... även om de längtar till varmare dagar, de också.

  SvaraRadera