tisdag, juni 23, 2009

Stoppa ruccola-importen!

Nu har jag burit hem ruccola-sallad för sista gången.
Jag har köpt den i plasttråg. I lösvikt. I cellofanpåse. I mix med andra gröna blad. Handlat på Coop, på Ica, på Lidl. Samma historia varje gång: ruccolan hinner inte landa på köksbänken förrän den har passerat sitt bäst-före-datum. Men nu får det banne mig vara slut!

Ruccolan, som i Italien är ett läckert tillskott till så gott som vilken maträtt som helst, har genomgått någon sorts radikal förändring när den dyker upp i en svensk grönsaksdisk. Så fort förpackningen öppnas tvingas man konstatera faktum: bladen är lätt träaktiga, ospänstiga och smaklösa. Samt gulnar snabbare än en nyss uppstigen augustimåne.
Visst, jag kan väl också känna mig lite skrumpen och ofräsch när jag rest långt. Men jag ska ju ändå inte säljas, för 15-20 spänn hektot, när jag kommit fram!

Hade bara tänkt mig en liten nattmacka i all enkelhet, med lite grönt på. Öppnar kylen. Den ekar ganska tom. I lådan för grönt, rött och gult ligger bara två lökar och ett öppnat plasttråg med ni-vet-vad. Och det är naturligtvis gult som gäller. Usch.

Måste man åka ända till Italien för att äta ruccola-sallad? Ja, inte vet jag, men mitt förslag är i alla fall att italienarna behåller sina blad inom landets gränser. Till Sverige bör importen helt enkelt stoppas.
Så blir det desto godare om man skulle råka hamna i exempelvis Rom igen någon gång i framtiden.

Eller kan man möjligen
odla sin egen på balkongen? Grön, fräsch, krispig, aptitretande ... som riktig ruccola-sallad!

Copyright Klimakteriehäxan

UPPDATERING
Jag är härmed övertygad - tack för alla kommentarer! - om att man kan odla sin egen och ska ge mig ut på jakt efter ruccolafrön snarast. Får väl offra mig på en tagetes också, med tanke på Fiafidelis råd. Men ni minns kanske hur min relation till den sortens blomma ser ut ... Den är inte positivt passionerad. Fast jag är långt ifrån ensam om den inställningen, det är också alldeles klart.

11 kommentarer:

  1. Tänk att jag har tänkt precis samma. Och blivit lika irriterad på just samma faktum.
    Att odla själv.. det kanske är det som gäller om man är ett fan av fräsch ruccola?
    Absolut något att fundera över.
    Kanske till och med "gå sta" och förverkliga:)
    Kram Lallis

    SvaraRadera
  2. Instämmer helt! Och det är busenkelt att odla ruccola i Sverige så jag förstår inte varför vi importerar den över huvutaget under sommarhalvåret.

    SvaraRadera
  3. Anonym10:31 fm

    Du kan tillochmed odla ruccola i kruka i köksfönstret :)

    SvaraRadera
  4. Tack för den infon. Ska kika efter frön, helt enkelt!

    SvaraRadera
  5. Anonym2:17 em

    Här i Spanien är det samma sak - den köpta är förstörd jättesnabbt.
    Den ska helt enkelt skördas och ätas inom kort tid. Vågar inte ens tänka på vad den har behandlats med för att klara av transport + utplacering för försäljning efter den långa resan. Oftast i miljöhotande lastbil i massor av kilometer...
    Jag drömmer mig tillbaks till annudazumal när man oftast bara åt lokala säsongprodukter som man väntade på tills de de var mogna för förtäring.

    Lycka till med fröna - det ska nog gå bra. Här anses det som ogräs och du har ju uppenbart gröna fingrar.

    Kulsprutan

    SvaraRadera
  6. Jag har odlat ruccola flera år både på takterrassen och i krukor ute på ön. Lätt som en plätt så varför vi inte har svenskodlad fattar jag inte...
    Det finns en svensk vild art men det kanske du vet...lite mindre blad och pepprigare i smaken.

    Den tama ruccolan kan man med fördel så i omgångar i lådor eller krukor...och plocka eftersom.

    SvaraRadera
  7. Ja nu har du ju redan sett det, det går jättebra att odla den i Sverige. Här hos mej får man odla den i kruka. Om man sätter den i landet går den i frö jättefort p.g.a. ljuset som råder dygnet om.

    SvaraRadera
  8. Fiafideli10:26 fm

    Har odlat på balkongen i flera år nu. Sår och skördar flera gånger på en sommar. Den växer FORT.
    Rekommenderar dock att ha åtminstone nån enstaka tagetes i närheten (gärna i samma låda) nnars kan det komma kålfjärilar och lägga ägg. Kålfjärilslarver är både läskiga och hungriga. Men de gillar inte tagetes...

    SvaraRadera
  9. Som tur är så gillar jag inte sallad så mycket, och i Italien såg jag nästan inte en grönsak...

    SvaraRadera
  10. Va? Har du i varit i Italien? Och inte sett en grönsak? inget käk al pomodori ens? Trodde jag var en absolut omöjlighet! Men hoppas du haft trevligt hur som helst!

    SvaraRadera
  11. Anonym1:19 fm

    Tack for intiresny Blog

    SvaraRadera