onsdag, juni 17, 2009

En konst att gå i - och skor som konstverk

Jag har egentligen aldrig drömt om att äga ett par Jimmy Choo. Och det är inte bara en fråga om prislappen. Jag skulle med största sannolikhet inte kunna gå i dem heller. Klackarna är så gott som alltid av det svindlande slaget, det har jag kunnat konstatera med egna ögon, dels på NK i Stockholm, som åtminstone haft några par, dels i London, där Jimmy Choo hör hemma.

Men om jag skulle ändra mig finns chansen kanske i höst. För i november släpper H&M hans första klädkollektion, både för damer och herrar, tillsammans med ett antal skomodeller och accessoarer - mest väskor. Och prisläget blir ett annat. De billigaste skorna kommer att säljas för ungefär 400 kronor (man kan ju misstänka att det blir 398, mer exakt) upp till dyrare modeller för 1500 kronor, det uppger man på H&M i dag.

Det är ingen djärv gissning att tro att det blir kö vid öppningsdags i de cirka 200 butiker världen över som får ta del av Jimmy Choos speciellt framtagna H&M-utbud. För en äkta Choo-fantast är förmodligen blotta etiketten värd 400 spänn. De två sommarsandalerna här ovan kostar 441 respektive 319 pund, dvs 5410 respektive 3915 kronor, på Jimmy Choos nätsida, där man kan handla på postorder. Några reamodeller kostar under 200 pund, alltså "bara" 2450 kronor.

Fast där uppstår ett annat stort frågetecken, som inte bara gäller exklusiv design på nätet: vem i all världen vågar köpa skor på postorder?

Å andra sidan: att äga ett par Jimmy Choo kan nog jämställas med att ha ett konstverk. Då kan man ju strunta i passform, bekvämlighet och risk för benbrott och helt enkelt sätta upp skorna på en hylla för att sedan bara njuta av anblicken.
För gå i dem, det kan väl ingen - inte mer än tjugo-trettio meter i alla fall. Och hur förtjust jag än är i vackra skor så tror jag inte jag ens skulle våga försöka ...

Copyright Klimakteriehäxan

Den svarta skon längst ner ingår i höst- och vinterkollektionen 2009. Pris: 495 pund, i dagens valutakurs 6075 svenska kronor. Frakt tillkommer ...
Bilderna är förstås från Jimmy Choos sajt.

13 kommentarer:

 1. Var det inte Carrie i Sex and the City som var så förtjust i hans skor?
  Undrar om de tillverkas i min storlek, dvs 35?

  SvaraRadera
 2. Snygga! Skulle göra sig utmärkt på nån liten hylla på väggen, precis som du skriver. För på fötterna blir det nog inget vidare... Inte för fötterna i alla fall...

  SvaraRadera
 3. Sex and the City - absolut!!! men inga långpromenader där heller va, om jag minns rätt?!?

  SvaraRadera
 4. *harklar mig lätt generat* Vem är Jimmy Choo? Skokonstnär, jo, men aldrig har jag hört namnet.

  Däremot lever jag numera i stort sett dygnet runt i såna där runda gungande sandaler som man går lätt i. Inte riktigt så dyra som massaiskor, men nästan... och ska tydligen fungera likadant. Fötterna längtar ständigt till dem...

  SvaraRadera
 5. Tyvärr är den där tiden förbi för mej.

  (sonen har köpt jättefina skor från England, internet)

  SvaraRadera
 6. De där svarta skönheterna skulle jag inte ha ett dugg emot. Tyvärr vill väl varken plånbok eller fötter vara med på ett sånt köp. I mitt friska liv hade jag ofta skyhöga klackar men här går gränsen t o m för mig. Numera är det Scholl och Sköna Marie eller Birkenstock som gäller. Tyvärr!!!

  SvaraRadera
 7. Ha ha, nej i SATC tas det inte många promenadsteg!

  SvaraRadera
 8. hmm.. jag tycker inte ens att de är snygga.. iaf inte den jättedyra svarta.. och jag kan inte se skillnad på en stilettklack i guld som kostar 500 kr och den på bilden i ditt inlägg..
  summa summarum.. bortkastat på mig.. jag använder hellre pengarna till annat..

  SvaraRadera
 9. Inget för mig heller, men kul för andra.

  SvaraRadera
 10. Anonym12:43 em

  Oj så vingligt för mina stackars
  fötter och ben. Och för dyrt för att sätta på en hylla.

  Trevlig midsommar! Barfota kanske?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 11. Åh, dom understa var jättefina! Jag har offrat ett vitrinskåp på mina finaste skor, noga räknat sex par. Där bor dom när dom inte får vara med på studentjubileum och andra festligheter.
  Men i till vardags är det masai- och ecco som gäller.

  SvaraRadera
 12. De ser ut som konstverk och jag tycker det är vackert att se höga klackar på en kvinna (sådan är jag) men jag känner samtidigt medlidande med den som bär dem. Fast snyggt är det.

  SvaraRadera
 13. Det har sina poänger med skor, inte sant? Fast barfota är ljuvligt, där håller jag med Kulsprutan.
  Men rent generellt är vi rörande överens allihop: så där dyra skor blir det inte, ens om man skulle kunna gå i dom! men titta är ju i a f gratis. Och det finns ju höga klackar i andra prisklasser och med lite färre centimeter att balansera på!

  SvaraRadera