torsdag, juni 11, 2009

Nu kan alla bli sommarpratare!

Det där med att vara sommarpratare i radions P1, det är och har länge varit väldigt prestigeladdat. Jag vet inte om det är för att motverka det, eller om tanken bara är att få ännu fler intresserade, som Sveriges Radio nu lanserar möjligheten för precis vem som helst att göra ett eget sommarprogram - fast inte i radio utan på nätet.

Det skulle också kunna vara ett sätt att aktivt leta efter nya namn och röster till den nu 50-åriga programserien, som ibland hotar att ramla in i väldigt gamla hjulspår.
”Jag sommarpratar” heter det, och man hittar alltihop här.

En producent ger tips om hur man ska tänka, man kan söka inspiration bland pärlor i arkivet (minns ni Torsten Ehrenmark? som man skrattade!) och sedan klickar man igång sin inspelning. Dock kan man bara berätta om vilka låtar man tänkt sig, musiken kan inte läggas in för avlyssning på grund av upphovsrättsliga regler.

Ännu har inte så många hittat och utnyttjat den här möjligheten, men äldst (och först!) hittills är en 77-årig man, yngst 13-åriga Felicia, som avslöjar sin dröm om framtiden. De kan nu tipsa omvärlden om att det bara är att klicka och lyssna.
Ett litet krux undrar jag dock över: har alla verkligen mikrofon till sin dator? Inte har väl jag nån i alla fall?

Copyright Klimakteriehäxan

PS Och så vet ni ju redan att en rad regionala radiostationer sänder egna Sommar-program i P4 ... jag finns med i Radio Värmland, den 3 och 12 augusti!

6 kommentarer:

 1. Vilken trevlig grej! Det finns säkert många okända talare runt om i landet som har mycket värdefullt att säga. Själv avstår jag dock, ska istället vila min röst nu när det snart är sommarlov.

  SvaraRadera
 2. Jodå, jag har mikrofon, men något sommarpratande ska det då rakt inte bli. Kul däremot att höra vad andra har att säga!
  Radio Värmland måste ju sändas via webben också väl? För alla som bor på fel ställe :)

  SvaraRadera
 3. snälla klimakteriehäxa...denna kommentar har inte med ditt inlägg att göra...men eftersom jag vet att du är klok och kan använda orden på rätt sätt...snälla skriv en kommentar...och ni andra också...för jag gick i taket över detta "tokeri"
  ämnet handlar om onödig produkt
  http://allatider.com/bloggen.htm
  tackar och bockar gör.....Irre och Skrynkelben
  ps. hoppas du förlåter mig för att jag gör intrång i din blogg ( men jag har köpt din bok...haha)

  SvaraRadera
 4. Jag blir lyrisk när jag bara hör orden Torsten Ehrenmark! Så förälskad var jag att jag t.o.m. gav honom en ros när han satt och signerade böcker i någon bokhandel för länge sedan.

  Han hade säkert blivit gladare om jag köpt hans bok, haha. Men jag var nyss frånskild med två barn och hade mycket litet pengar att röra mig med.

  Jag har säkert en mikrofon till min dator men som med mycket annat tekniskt är hur man använder den en väl förborgad hemlighet.

  SvaraRadera
 5. Irre, jag har försökt men kan inte kommentera!
  Musikanta, underbart att du gav TE en ros! han blev säkert jätteglad, himla många andra köpte ju böckerna!
  Mossfolk och Gunilla - det kan bli mycket att lyssna på i sommar m a o ...

  SvaraRadera
 6. Men radio Värmland!? Hur ska man få in den på sin radio ute i skärgården?? ;-)
  Går det att lyssna på det i eftrerhand på podradion tro?

  Jag har mikrofon. Du kanske bara inte har hittat din än?

  SvaraRadera