onsdag, augusti 25, 2010

Att packa en väska

Jag står i begrepp att packa en resväska.
Men vad är det nu man absolut behöver ta med sig om man ska vara hemifrån några dagar?
Jo tandborste och underkläder.
På den punkten är jag extremt typisk, det visar en opinionsundersökning som publicerats i den brittiska dagstidningen Daily Mail.

Man har frågat resenärer hur de ser på saken, och då visar det sig att endast två av hundra kan fara iväg utan tandborste, fem av hundra kan klara sig utan extra underkläder och nio utan sin deodorant.
Nog för att detta låter högst rimligt. Samtidigt är det så att just tandborste, deo och trosor tillhör de få saker som är enkla och överkomliga att köpa i princip vilket avlägset hörn av världen som helst.

Det är ju det där andra som är viktigt. Rätt sorts skor, kläder som både är bekväma, ser någorlunda snygga ut och inte skrynklas till oigenkännlighet – men för all del, jag har en väninna som lägger ner sitt resestrykjärn i väskan först av allt, så visst kan vi vara lite olika på den punkten.
Medan jag tittar begrundande in i min garderob för att välja, och välja rätt, drar jag mig till minnes en annan, nyligen publicerad, artikel i Daily Mail.

För enligt ännu en undersökning, av 3000 personer, bland folk som flyger och far visar det sig, att det de har i sitt bagage oftast är värt mycket mer än vad själva resan kostar. Prylarna man släpar på är i genomsnitt värda tre gånger så mycket som semestern, boendet inräknat. En laptop tillhör det mest värdefulla vi packar ner, men sedan tillkommer mer ”oumbärlig” teknik: mobil, kamera, MP3-spelare, Iphone, cd-spelare, rakapparat, hårtork …
Kläder och skor kan naturligtvis vara hur dyra som helst, liksom solglasögon av designermodell, toalettartiklar, smycken och andra accessoarer. Ibland är också väskan en dyrgrip i sig.

Detta betyder dessutom att allt fler flygresenärer tvingas betala övervikt när de checkar in. Och många ökar sin bagagemängd under bortovaron så att de köper ännu en resväska för att få med sig alla sina souvenirer och andra fynd – det gäller var tredje av alla tillfrågade i undersökningen. Som lök på laxen har bara en av fem semesterfirare en försäkring som täcker förkomna reseeffekter. En bortflugen väska med alla de kära tillhörigheterna kan bli en kännbar ekonomisk smäll!

En intressant iakttagelse gör en representant för opinionsinstitutet som gjort undersökningen: Majoriteten av de resande använder under sin bortovaro mindre än hälften av allt de har i sin packning.
I den gruppen kan jag känna igen mig. Det brukar alltid vara en bunt kläder som kan läggas tillbaka, direkt in i hyllan igen när jag packar upp.

Så blir det antagligen också den här gången.
Men underkläder och tandborste, det tar jag hur som helst, för det är trots allt enklast att slippa rusa ut och shoppa så snart man landat.
Och nog för att jag alltid gillat Nalle Lufs, men hans sentens att ”tandskjorta och nattborste kan man alltid låna”, den höll inte ens när jag läste den första gången, som barn.
Fast han var ju en björn. Vilket rimligen ställer mindre krav på packningen.

Copyright Klimakteriehäxan

PS: Första boken om Nalle Lufs, för barn, av Gösta Knutsson, publicerades 1949.

4 kommentarer:

 1. När jag nyligen kom hem efter drygt två veckor i London hade jag med mig hälften av kläderna som jag packat ner oanvända...

  SvaraRadera
 2. Anonym10:59 fm

  Trevlig resa och lycka till med packningen!

  Kulsprutan - som alltid tar mig sig dubbelt så mycket som behövs i bagaget.

  SvaraRadera
 3. Jag tillhör också den där gruppen som lyckas få med mig mer än vad jag använder. Man vet ju aldrig vad man råkar ut för.....:-)

  Minns en historia från förr som mamma brukade berätta. Hon hörde ett samtal via det öppna fönstret. En man ska tydligen åka bort och hon hör hustrun ropa från fönstret: "Har du kommit ihåg tandborsten?" "Äsch", ropar mannen tillbaka, "jag lånar farsans." Så var det med det......:-)

  SvaraRadera
 4. Utan min kamera åker jag inte ens spårvagn, men jag har kommit på att man kan faktiskt KÖPA nya trosor tandborstar när man kommit fram :)

  SvaraRadera