måndag, augusti 16, 2010

Ett manligt grabbtag

Det där med manligt och kvinnligt, det sätter ibland myror i skallen på mig.
Nej, inte det där vanliga, kroppsliga, utan andra saker. Beteendemönster.
Var kommer de ifrån? Allt kan väl inte ligga i generna?

Beteendemönstret som jag har hängt upp mig på just nu har med avklädning att göra. Inte med upphetsad striptease i förspelstakt, utan alldeles vanligt och vardagligt avlägsnande av klädesplagg från kroppen. Som en tröja av enklaste modell, en t-shirt helt enkelt.
För hur gör en människa av honkön för det allra, allra mesta när tröjan ska av?
Jo, hon tar tag i tröjans nederkant och lirkar plagget uppåt, med korsade armar, för att med viss försiktighet låta halskanten passera huvudet.

Och hur gör då en representant för de maskulina individerna?
Jo, han tar ett resolut grabbtag i tröjans halskant, bak i nacken. Sedan river han den av sig i ett enda svep, lätt framåtböjd, snabbt och bestämt. Jag noterade det senast nu i helgen, under sim-VM i Budapest. Samma procedur på bassängkanten oavsett ålder, nationalitet och simsätt.
Stämmer det inte på karlar i din närhet? Och, om du är kvinna, har du någonsin ens försökt att dra av dig en t-tröja på det där sättet?

Om orsaken till detta bedrivs det förmodligen ingen forskning. Men jag skulle vilja påstå att det måste finnas något i grunden, frågan är bara vad.
Jag har faktiskt testat, av rent vetenskapligt intresse, att dra av mig ett plagg på det där manliga viset. Det gick helt enkelt inte.
Att ändra beteendet är så vitt jag förstår omöjligt, även om tröjan borde behandlas varsamt eftersom den råkar vara en svindyr sak i tunn ull med en prestigefylld designeretikett i nacken.
Den där etiketten får väl fungera som handtag, helt enkelt.

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Intressant. Det där måste jag kolla i min omgivning.

  Kan det vara så att det kvinnliga sitter ivägen när man drar av den manligt?

  SvaraRadera
 2. Spännande iakttagelse, jag testade just med den kvinnliga modellen, men kan helt enkelt inte. Ska man ha armarna i kors på något sätt?
  Det där beteendet måste sitta mitt i könskromosonen.

  SvaraRadera
 3. Jag testade på mig själv nu (tänker ju inte på det annars) och jag tar tag i halslinningen - med armarna i kors för att få större ringning - och drar av den. Med korsade armar får jag mer stuns i draget.

  Får väl be maken klä av sig och kolla... undrar vad han tror då?

  SvaraRadera
 4. Familjen är testad.

  Maken drar först ut halsringningen fram och när den passerat huvudet tar han tag baki som du beskrev och drar. Eventuellt påverkar det att han har glasögon.

  Sonen tar tag i nederkant på tröjan med händerna på respektive sidor. Sen kränger han till så att armbågarna hamnar i den påse som blir när nederkanten fällts upp och sen fortsätter tröjan av rakt upp. Alltså inget nacktag, men inte heller något korsat tag.

  Dottern och jag korsar armarna.

  Undrar vad som kan fås ut av detta ...

  SvaraRadera
 5. Utan att ha kontrollerat sönernas beteende så kan jag konstatera att jag och den käre maken helt följer mönstret. Med följden att hans t-shirts går sönder i nacken och mina t-shirts tappar formen nedtill. Jag har däremot inte testat det manliga sättet så jag vet inte om det är omöjligt eller inte.

  SvaraRadera
 6. Utan att ha kontrollerat sönernas beteende så kan jag konstatera att jag och den käre maken helt följer mönstret. Med följden att hans t-shirts går sönder i nacken och mina t-shirts tappar formen nedtill. Jag har däremot inte testat det manliga sättet så jag vet inte om det är omöjligt eller inte.

  SvaraRadera
 7. Ja, här hemma stämmer din teori klockrent. Efter ett försök som involverade extrem kutrygg, strypvarning och strutshals inser jag att jag är helt oförmögen att ta tag i halslinningen och bara dra den över huvudet. Sambon däremot kan inte för sitt liv förstå varför man skulle göra på något annat sätt...
  Intressant!

  SvaraRadera
 8. Här kommer jag med en farlig massa procent som stämmer med teorin: de fyra männen i familjen drar i nacken, de tre kvinnorna korsar armarna neråt. Detta stämmer även på min systers familj, min grannes och på mina föräldrar.

  Observeras ska även att bland alla dessa (sammanlagt tio män och nio kvinnor) finns det både manliga kvinnor och kvinnliga män samt allt däremellan.

  SvaraRadera
 9. hihi :)
  (har du druckit te i Chaikhana i Gamla stan?)

  SvaraRadera
 10. Här hemma stämmer det manliga och kvinnliga beteendet förutom att den kvinnliga har fått ändrat sitt sätt att ta av sig tröjan på. Numera blir det en variant av att ta tag i nederkanten, lirka ut armarna för att sedan dra det hela över huvudet. Jag kan nämligen inte längre ha armarna ovanför huvudet.

  Funderade om det kvinnliga beteendet kan ha något att göra med att man (åtminstone förr) hade en frisyr att vara försiktig med. Därför det försiktiga lirkandet över huvudet.

  SvaraRadera
 11. Här hemma stämmer det manliga och kvinnliga beteendet förutom att den kvinnliga har fått ändrat sitt sätt att ta av sig tröjan på. Numera blir det en variant av att ta tag i nederkanten, lirka ut armarna för att sedan dra det hela över huvudet. Jag kan nämligen inte längre ha armarna ovanför huvudet.

  Funderade om det kvinnliga beteendet kan ha något att göra med att man (åtminstone förr) hade en frisyr att vara försiktig med. Därför det försiktiga lirkandet över huvudet.

  SvaraRadera
 12. Ursäkta att jag stammade....:-)

  SvaraRadera
 13. Jodå, teorin stämmer här också. Hur barnen gör vet jag inte i skrivande stund men om jag tolkar att alla kvinnliga tröjor som lämnas till tvätt är utochin medan alla manliga är rättvända skulle jag tro att den stämmer för hela familjen (2m + 3k).

  SvaraRadera
 14. Kul att så många håller med! Det där med frisyr kan ev ev ev finnas med i beräkningen, det är sant.
  Plus att Niklas iakttagelse om aviga och räta känns bekant. Jag minns att jag försökte få Sonen att vara lite skonsam mot sina tröjor och ta av dom "på tjejvis" men det blev absolut ingen framgång ...

  SvaraRadera
 15. Jag som är man tar tag i framkanten på halsen och drar upp den till ögonen för att sedan fortsätta att dra i nacken. I ögonhöjd är huvudet som smalast och på så sätt töjer man inte på halsen i onödan. Dessutom blir inte tröjan ut&in som damerna i huset alltid lyckas med. Kan det vara så att de gör likadant med tröjan som med BH:n? Där finns det ingen nacke att greppa tag i.

  SvaraRadera