lördag, augusti 07, 2010

Lördagsmums

Augusti är kräftornas månad. Eller åtminstone de svenska kräftätarnas. Ikväll var det dags: en rabattkupong hos Ica sänkte priset på en hink röda läckerheter till 199 kronor för ett kilo, pris utan kupong 299.

Visst känner jag till att man "bör" kolla in tester i alla möjliga tidningar för att få bäst valuta för pengarna. Men inte en enda provätare har jag lyssnat till, jag satsade i blindo, så att säga. Och tack vare extrapriset tittade jag inte ens åt de turkiska lådorna den här gången.

Fångsten sägs komma från Vättern och är enligt etiketten kokt med krondill, salt, socker och porter, det senare en nyhet för mig, även om jag aldrig kokat en endaste liten kräfta själv. "Kloster" och "Vadstena" står det på hinken.
Och här är mitt eget testresultat: om du hittar samma sort i din butik föreslår jag att du slår till!

Detta var nämligen de godaste kräftor jag ätit på hur länge som helst. Rejäla stjärtar, riktigt stora klor, rom och smör i skölden! Direkt ur hinken, inga krångligheter som ny lag till exempel, inte ens en extra liten dillkrona satsade jag. Det behövdes inte.
Tjugo rejäla skaldjur rymdes i hinken, man blev mätt - för all del med tillskott av en liten brödbit och så blåbär med glass till efterrätt.
Skulle inte tveka att kalla detta för lördagsmums! Eller mums vilken veckodag som helst, faktiskt!
Kan det ha varit det där med portern?

Copyright Klimakteriehäxan

UPPDATERING: Idag, söndag, finns ett kräfttest i DN! Fast "min" sort finns inte med där. Dock har de en närbesläktad variant, också plasthink med Vättern-kräftor, men den får inte många poäng. Hade de missat det där med portern i kokspadet månntro?

6 kommentarer:

 1. nästan lika goda som havskräftor..

  SvaraRadera
 2. Det där var säkert ett fynd, men en vecka för tidigt. Kräftfiskepremiären är enligt gammal hävd andra onsdagen i augusti, således nu på onsdag varefter kräftorna ätes påföljande lördag när de dragit tillräckligt länge i sin lag.
  Jo, jag vet att denna regel inte gäller längre, men undrar lite varför man numera ska äta allt året runt, jag kan tycka att det förstör tjusningen med säsongsvariationen som vi har i vårt omväxlande klimat. Så jag försöker hålla kvar i det, men det är väl bara någon gammal gubbtjurighet av en naturromantiker.

  SvaraRadera
 3. Hannele - sorry, men godare!!!
  Lasse - du har rätt om datum och kanske har du också rätt om det där med att hålla på premiärerna. Mig skulle det dock inte falla in att köpa kräftor i, säg, februari.
  Surströmmingen bryr jag mig ö h t inte om.

  SvaraRadera
 4. Anonym11:05 fm

  Åh, så gott det låter - och ser ut!
  Det är mycket man går miste om när man bor i utlandet. Får väl hålla till godo med en ´arroz a la marinera´ kanske....

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. Ska lägga på minnet. Hit är det ju ganska nära från Vadstena... och Vätternkräftor har jag ätit många gånger. Motalaborna får ju fiska fritt och vi har släkt där.

  Häromdagen hittade jag en burk med 15 kräftor från förra året, jag hade glömt att jag fick två burkar av f.d. mågen - vilken tur att jag frostade frysen och hittade dem! De var så goda så goda. Själplockade och självkokta av honom.

  För att det skulle kännas rätt tog maken och jag på oss hattar... men... man måste nog vara några fler för att det ska kännas som kräftskiva, så vi får göra om det när ungdomarna kommer hem.

  SvaraRadera
 6. Det där med kräftor har jag aldrig riktigt förstått mig på. Det är ett fasligt slitande och sölande för en pytte pytte köttbit. Tacka vet jag surströmming.

  SvaraRadera