lördag, augusti 28, 2010

Citat - om barn och föräldraskap

"... liv utan barn är inte en skräckvision av ensamhet utan en reell möjlighet för både världen och individen. Då kan man verkligen sitta under träden om man önskar det, samtala med vänner, älska, tänka och arbeta. Och man hinner både tvätta, städa och handla mat själv."

- Lena Andersson under rubriken "Liv eller småbarnsliv" i dagens DN. Hennes tes är att självvald barnlöshet inte respekteras, att föräldraskap, att ge nytt liv, är det enda accepterade svaret på frågan om meningen med livet.
"Moderskapskulten har förfärande nog inte avtagit med feministisk medvetenhet, utan ökat", skriver hon också. Och som de flesta tankar Lena Andersson ger offentlighet åt är väl detta en som förtjänar att reflekteras över ...

6 kommentarer:

 1. Hon har då inte nyhemifrånflyttade barn ...

  SvaraRadera
 2. Nu har jag haft alla ungdomarna hemma (nåja, inkl. sambo och barnbarn var det 4) och det kändes som om det kryllade av folk i huset... pianospel - och hjälpa mormor med maten... och även om det var riktigt härligt mysigt, så är det rätt skönt när det blir tyst i huset igen.

  Är du framme ,eller har du inte åkt än?

  SvaraRadera
 3. Jag packar förresten alltid ner för mycket, men eftersom vädret alltid är svårt att förutspå, måste man ju ha lite olika utstyrslar med sig. Maken kör däremot alltid med lätt packning. Ett par kallingar och en tröja... ungefär.

  SvaraRadera
 4. Den här gången har jag nog lite svårt att förstå vad Lena A egentligen är ute efter. Letar efter de tydliga vinkarna om ironi, men finner dem inte. Misantropi är sällan roligt.

  SvaraRadera
 5. jag har både handlat mat, besökt en bilverkstan, tvättat och samtalat i dag med mitt barnbarn :)

  SvaraRadera
 6. När jag gick på mellanstadiet sa jag för första gången att jag inte vill ha barn och det har inte ändrat sig än. När frågan kommer upp och jag säger som det är, att jag inte vill ha barn, brukar folk bli otroligt provocerade och säga saker som att jag kommer att bli väldigt ensam när jag blir äldre, att jag borde operera bort livmodern och att jag kommer missa meningen med livet. Och så brukar folk säga att jag minsann kommer att ändra mig när jag blir äldre. det är som att människor, speciellt kvinnor, känner sig påhoppade för att jag inte vill ha barn och därför anser sig ha rätten att hoppa på mig tillbaka. bara för att jag inte vill ha barn.

  SvaraRadera