lördag, oktober 03, 2015

Lördagstema MÄRKESKVINNA

Om man ska sätta strålkastarljuset på en riktig märkeskvinna går mina tankar direkt till en visserligen ung, men väldigt klok och på det hela taget underbar tjej.
Hon har sina rötter i Argentina, hon föddes 1962  och hon blir aldrig vuxen. Lever gör hon hur som helst.

Mafalda skapades av den skicklige Quino, en tecknare som egentligen hette Joaquin Salvador Lavado och som lät sin serieflicka reflektera över stort och smått i livet och världen. Mafalda vill ha fred, värnar om barnens rätt, ogillar orättvisor och sätter ideligen fingret på samhällets ömmaste punkter. Frågorna hon ställer är oftast extremt svåra att besvara och lämnar de vuxna vilsna och besvärade ... eftersom det alltid är viktiga saker som Mafalda tar upp.

Själv blev jag tidigt helt betagen av den lilla knubbiga flickan med de stora tankarna. Och hon blev faktiskt en internationell succé. Serien översattes till många språk, det blev både tecknad film och böcker. I min hylla står hon både på svenska och spanska, i alla tio delarna. Det kan gå åratal mellan varven, men rätt som det är ger jag mig en dos Mafalda-klokskap. Det känns alltid bra!

Ett endaste litet exempel kommer jag på i en hast. Mafalda tittar på två killar som grälar, näsa mot näsa. Båda pekar i sin näsas riktning och skriker att "Framåt är däråt!". Mafalda suckar och konstaterar, att det inte är konstigt att det är så besvärligt att få världen och mänskligheten att gå framåt. Rätt har hon. Det har hon faktiskt alltid. Så har hon också hedrats genom att få bli staty i Buenos Aires.

Lördagstemat, som olika bloggare har "värdskap" för en månad i taget, styrs i oktober av Karin på Åland. Och i dag är alltså nyckelordet MÄRKESKVINNA! En hel lista över presumtiva lördagstema-bloggare hittar du hos Musikanta (som själv lyfter fram en kvinnosaksikon i sitt bidrag).

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Anonym11:23 fm

  Jag är också ett Mafalda-fan! Synd att det inte finns nya strippar!

  SvaraRadera
 2. Märkeskvinnor är många och olika - märkes märkningen täcker bra ... tack för din :-)

  SvaraRadera
 3. det var för ett tag sedan

  SvaraRadera
 4. Missat Mafalda! Låter som en bekantskap man inte kan vara utan! Tack för den upplysningen :-) Måste undersökas!

  SvaraRadera
 5. Anonym2:17 em

  Jag hopppas att vi alla quinnor har en liten Mafalda inom oss. Den sortens engagenmang behövs för att världen ska bli litegrann bättre pöompö.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 6. Har alltid gillat Mafalda men numera dyker hon inte upp så ofta, tyvärr. Kul påminnelse!

  SvaraRadera
 7. Men så underbart att Mafalda blir staty!

  SvaraRadera
 8. Mafalda var klok, jag har ett häfte med med Mafaldahistorier, någonstans.

  SvaraRadera
 9. Hade ingen aning om att hon fanns till. Var hittar man henne? Kul bekantskap i alla fall och fantastiskt att hon hedrats med en staty.
  Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen. Tack för länken också :-).

  SvaraRadera
 10. Jag tycker mig känna igen figuren, men långt bak i minnet.

  Jag märker att jag har missat en massa på de två veckor som jag inte har hunnit läsa några bloggar... Men å andra sidan är det få av mina bloggvänner som alls uppdaterar, så jag hinner nog ifatt.

  SvaraRadera
 11. Hm... jag är inte alls bekant med Mafalda... måste nog googla och lära mig mer om denna spännande unga tjej :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 12. Mafalda gillas även av mig. Roligt att du uppmärksammade henne.
  Att hon ska bli staty var helt nytt för min del. Härligt!

  SvaraRadera
 13. Hon är redan staty! Jag har sett den på bild!

  SvaraRadera