lördag, oktober 31, 2015

Meningsfull sysselsättning – lördagstema

Vad sysslar du med? Egentligen? Hur mycket tid går åt? Är den väl använd? Är det du gör meningsfullt? I så fall för vem, bara för dig själv kanske? Eller tar du mänskligheten ett myrsteg framåt?

Man kan få ångest av enklare frågor, inte sant? Det är Karin på Åland som ställt detta spörsmål, får mitt och många andras samvete att skruva på sig.
Är det meningsfullt att blogga, till exempel? Mitt intryck är att intresset för bloggar har minskat. Och jag har aldrig hymlat med att bloggen är till mest för min egen skull (det är väl därför jag oförtrutet fortsätter!).

Annat skrivande av det mer seriösa slaget kanske? Jag skriver ju sedan en tid tillbaka, med ojämna mellanrum, krönikor på en sajt som heter News55. Förändrar jag världen den vägen? Nej. I bästa fall väcker jag en eller annan förströdd tanke men får knappast någon att uträtta stordåd, det är bara att inse.

Böcker då? Den Stora Romanen, den som ska bli en ögonöppnare för alla som hyser det minsta intresse för Kultur och Litteratur?
Den boken kommer jag heller aldrig att skriva, tyvärr. Hur intressant har det då varit att jag skrivit tre böcker och fått dem utgivna? Tja, själv tycker jag förstås att det har varit kul. Men meningsfullt?

Möjligen är att läsa vad andra skrivit det mest meningsfulla en sån som jag gör. Språket, orden är de bästa verktygen för att skapa kontakt och förståelse, och mycket kan man faktiskt läsa sig till. Fast sen gäller det ju att använda ny insikt på bra sätt, såväl privat som professionellt.

Kanske är det mer handgripliga ting som bättre symboliserar begreppet meningsfull sysselsättning. Att kånka iväg med kassar fyllda med lakan och handdukar för nyanlända flyktingar gav en bra magkänsla, hur litet bidraget än var. Att finna ett sätt att lämna över några fina dunjackor, vantar och varma halsdukar skulle också kännas bra. Fast jag misslyckats hittills.

Nog undrar jag hur en flykting från Syrien, en afghansk tonårspojke eller en tiggande mamma från Rumänien skulle definiera begreppet meningsfull sysselsättning. Tror att vi skulle komma fram till väldigt olika svar.
Och ingen av dem skulle hamna ens i närheten av att blogga, att skriva, att läsa.
Så orättvis är världen.

Copyright Klimakteriehäxan

Andra bloggare som kan tänkas leverera sin egen tolkning av "meningsfull sysselsättning":  Anki, Anna, Birgitta, Gnuttan, Helena, Karin i St-holm, Livsrummet,  Musikanta Olgakatt , Pettas PysselitenTove, Ulla.

16 kommentarer:

 1. Att grunna på vad du skrivit är ju meningsfullt - även om det innebär att jag fick avbryta annan meningsfull sysselsättning, för att göra det. Som vanligt rådfrågade jag NE:
  me`ningsfull adj. ~t
  ORDLED: men-ings--full
  • som har (djupare) innebörd {se mening 2}: ett föga ~t påstående
  BET.NYANS: som fyller ett rimligt syfte {se mening 3}: somliga ifrågasatte att det var ~t att flyga till månen; hon fann sin tillvaro föga ~
  KONSTR.: ~ (för ngn) (att+INF)
  HIST.: sedan 1760

  Att tigga, om man inga pengar har, är ju meningsfull - om man får några pengar, men någon djupare innebörd i tiggeriet är svårt att se.
  Jag är böjd att säga att allt som ger mig tillfredsställelse - och helst utvecklar mig, är meningsfullt - så länge det inte skadar någon annan. Men jag kommer genast på motargument.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Jag tycker visst att du borde räkna alla dina "bedrifter" till meningsfullt arbete. Din bok Att vara yngst... väckte många tankar och igenkännanden hos mig t.ex. Jag tycker att allt arbete som jag utför är meningsfullt - att diska, städa eller stryka skjortor. Det sistnämnda arbetet gör Kent lika glad och tacksam varje gång. Håller med Margareta ovan att är man själv glad och nöjd med det man utför är det tillräckligt meningsfullt.

  För mig är det verkligen meningsfullt att blogga - jag dokumenterar min tillvaro och tränar mig att tänka efter och använda språket. Sen om det är till någon nytta för någon annan än för mig själv bryr jag mig inte om. Det har också gett en del värdefulla kontakter, vilket också känns meningsfullt.
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Ser att Margaretha ovan stavar med h. Förlåt.
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. Det är som Margaretha skriver om meningsfullt. Om man känner egen tillfredsställelse över det man gör och som inte skadar varken en själv eller någon annan så är det meningsfullt. Jag inser att jag har missat dina böcker och att det vore meningsfullt att läsa dem. :)

  SvaraRadera
 5. Svårt ämne denna vecka, nästan lite filosofiskt. Och som världen ser ut måste det ju bli väldigt olika vad som räknas som meningsfullt. Jag minns ett studiebesök för länge sedan när vi skulle studera näringslivet i en region. En stolt VD berättade att deras fabrik kunde tillgodose 80% av världens behov av klistermärken! Vi var några stycken som tittade på varandra och undrade i vårt stilla sinne om detta verkligen var en meningsfull sysselsättning. Men skrivandet och läsandet kommer jag nog alltid att räkna till de meningsfulla sysselsättningarna!

  SvaraRadera
 6. om man själv mår bra så är det meningsfullt. Skrivande mår man bra av, även om bara man själv läser.

  SvaraRadera
 7. (Läste du artikeln att de slänger lakan, filtar och sånt på flyktinganläggningar... för myndigheterna kan inte tvätta nånstans!! Tvätt kostar mer?? än nya lakan!)

  SvaraRadera
 8. helt galet:
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2856109-flyktingars-anvanda-sangklader-slangs

  SvaraRadera
 9. Nog tolkas meningsfullheten olika av människor och kulturer. Det har du helt rätt i. Ibland är det ju också så att det som känns meningsfullt ena dan inte känns meningsfullt en annan dag. Ibland saknar jag ett mer existentiellt perspektiv, att det är tillräckligt meningsfullt att bara finnas till, att det finns ett värde i livet utan prestation som direkt följd. Inga lätta frågeställningar. Ha en fin fortsatt helg!

  SvaraRadera
 10. Meningsfullt är att något kan vara till glädje eller till och med till nytta för någon annan. Bloggandet innebär mycket för mig och det är väl bra så. Men kan jag också glädja någon annan eller åtminstone inspirera någon annan så är det också bra.
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 11. Ju "svårare" ämnen ju roligare - vardagsfilosofin i sig är i mitt personliga tycke en utmaning. Meningsfullt känner jag!Skriva blogg är en del, att läsa andras är halva min egen blogg för det mesta.
  Intressant är din fråga i slutet - så klart annorlunda för flyktingar vad som är meningsfullt-- men något kan vi ha gemensamt kanske ..

  SvaraRadera
 12. Tack för intressanta kommentarer! Hannele - om lakanen inte ens går till återvinning blir jag rent förb-d!

  SvaraRadera
 13. Meningsfull sysselsättning är för mig det som får mig att må bra. Olika tolkningar beroende på var i världen man bor och i vilken kultur man lever i förstås.

  SvaraRadera
 14. (till sopor - av ekonomiska skäl :(

  SvaraRadera
 15. Jag tycker att det som ger mig glädje är meningsfull för mig. Mest glädje får jg av att sjunga i kör, stämsång är ljuvligt och härligt socialt. (När det stämmer... När det inte stämmer är det bara socialt). När jag får till en bra sångtext som får en fin melodi, då är jag rent salig, fast jag har förstått att jag bör jubla tyst om det för att inte verka märkvärdig och mallig.

  Att städa/tvätta/stryka/laga mat är nödvändigt, och meningsfullt för stunden, men eftersom det ideligen måste göras om, känns det inte meningsfullt att göra det.

  P.s. Det där med lakanen....är det sant?

  SvaraRadera
 16. Bloggblad - ang lakanen: ja jag tycker det verkar sant. Läste GP:s artikel. Ibland fattar man absolut ingenting!

  SvaraRadera