onsdag, oktober 07, 2015

Novelltips från Afrika

Vi läser för lite noveller, konstaterar bokbloggaren Ugglan & Boken. Det är lätt att instämma. Samtidigt är det ju lite märkligt. Det korta formatet borde tilltala den stressade 2000-talsmänniskan.
Men vi behöver tips och en och annan pekpinne, det är tydligt!

Nu efterlyses bland annat noveller som utspelar sig i Afrika. Och vad kan vara bättre än ett stycke ur Chimamanda Ngozi Adichies "Det där som nästan kväver dig" (The Thing Around Your Neck)? I princip inget, om du frågar mig.

Boken erbjuder tolv noveller att välja mellan, alla läsvärda. Författaren har den märkliga förmågan att hon får mig att känna det som om jag faktiskt varit i hennes hemland Nigeria. Det har jag inte.

"Jumping Monkey Hill" ger en fascinerande inblick i hur det kan gå till på skrivarkurs. Tror att en och annan kan känna igen sig! I "A Private Experience" hamnar vi i storstaden Lagos, i ett ofrivilligt möte mellan två kvinnor från helt skilda världar. Läsarens möte med dem är förstås frivilligt ... men rekommenderas!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Låter som om den är på engelska. Tänk jag tycker det är jätteroligt att prata engelska när jag är utomlands, men tycker det är hur jobbigt som helst att läsa engelska texter.

  Sv: Jag har ju blogg.se och jag har den vanliga gratisversionen, därför kommer det reklam på min sida. Inget jag själv kan styra över. Om jag tar betalversionen kan jag ta bort annonserna och också lägga dit annonser som jag sen kan tjäna pengar på. Har funderat på det, men inte kommit längre än till funderandet :)

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen!
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Mia - alla hennes böcker finns översatta till svenska. Tack för annonsförklaringen, jag har undrat! Tack och lov kan man (än så länge i alla fall) vara annonsfri på blogspot.

  SvaraRadera
 4. Tack för lästips! Den boken skall jag skriva upp inför jul, när min man undrar vad jag önskar mig :) Den du har i marginalen, Dela lika, skulle kanske passa min äldsta dotter, hon har börjat fundera över hur det är för de barn som har skilda föräldrar. I våra barns skola har barn, vuxna och lärare ett så kallat läskontrakt, så från förskoleklassen skall barnen läsa högt för någon under femton minuter, fyra dagar i veckan. Det är verkligen fascinerande att följa deras utveckling.

  SvaraRadera
 5. Detta är en författare som jag vill läsa, men har inte hunnit dit än.

  SvaraRadera