tisdag, oktober 13, 2015

Tisdagstema HÖSTFÄRGER

Höstens färg är, framför alla andra, dimgrått.
En kylig natt får naturen att ryka, dimman sveper in allt, gör konturerna otydliga. Eller, som ett barn i min närhet en gång konstaterade när hans mormor råkat bränna vid något på spisen och den sortens dimma lägrade sig över köket:
-Men mormor, det är ju alldeles suddigt här inne!

Suddigt är det när vi stiger ut i morgonljuset. Sedan klarnar det förstås och färgerna blir skarpare. Världen blir rödare, gulare, brunare. Höst. Och trädgårdsproffsen hjälper till.

I planteringarna trängs höstens växter, de sega överlevarna. Cyklamen klarar åtminstone tre frostnätter innan den ger upp, lovar killen som hanterar krukor i mängd. Visst, vi vet ju att i sydligare trakter, Rom och Paris till exempel, har man cyklamen i balkonglådorna hela vintern. Avundsvärt! Fast hos oss blir det en inomhusblomma. En kontrast mot det dimgrå där ute.


Vilken färg är din för hösten? Tisdagstemats olika tolkningar finner du här!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Också den dimgrå färgen har sin tjusning, när den sveper in naturen i ett täcke och fantasin får fritt spelrum! Men bättre är det när vi får se de sprakande färgerna som dessvärre knappast har visat sig där jag bor.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Anonym9:58 em

  Snygg färgkombo i den där planteringen.

  SvaraRadera
 3. Vackert! Bästa årstiden!

  SvaraRadera
 4. I modet för hösten gäller mycket blått, har jag inhämtat.

  SvaraRadera
 5. Så bra att någon visade upp även det grå som vi alla får finna oss i under hösten i rätt rikliga mängder. Tycker årets höstupplaga hittills varit över förväntan med mycket solsken.Men sen kommer november, och då är det verklgen grått, trist, blött och mörkt. En månad att helt hoppa över i almanackan!

  SvaraRadera
 6. Fint med färger men det dimgrå
  är ju fint det med:-)

  SvaraRadera
 7. Finfina foton från dig och lite mer färgglada än mina. Det där med dimma gillar jag för det blir så fina och mjuka bilder, och så är jag lite av sagofreek så dimma är för mig älvor :-) lite barnsligt med allvarlig så tycker jag det är vackert med dimma och att vara ute i det och se de mikrosmå partiklarna.

  SvaraRadera
 8. Underbart med "suddigt". Det är det ju ofta så här års. Mina blommor i lådor och urnor håller på att ge upp så jag får väl ta en dag och gräva upp dem. Än har det inte varit några särskilt vackra höstfärger som under tidigare år. Löven på träden har gått från grönt till brunt på direkten. Igen blå himmel heller på några veckor. Åtminstone känns det så.
  Ingrid

  SvaraRadera
 9. Första gången min son såg sån där rejäl dimma och var i "talbar" ålder, kom han inrusande och var förtvivlad: mamma mamma, det är damm ute - sånt som du hostar av....( han visste att jag fick astma när det var för dammigt).

  Jag har just tittat på färgsprakande höstbilder, så en suddig grå höstbild ger jämvikt.

  SvaraRadera
 10. Dimma kan vara lika fascinerande och häftigt som alla de färgsprakande löven :)
  Hälsningar Linnea i Bayern

  SvaraRadera