tisdag, oktober 20, 2015

Tisdagstema BRED

Oändligt många maträtter är goda. Jättegoda. Sinsemellan dessutom väldigt olika: rårakor, tandoori-kyckling, sushi, rödbetsbiffar, oxfilé, kronärtskockor, räkor, ärtsoppa, fläsk i szechuan-sås ... Men en annan anrättning är nog den mest svårslagna.

Jag tänker på frukostmackan. Den som man kan längta efter så hett. Den som kan locka en ur sängen den gråaste, ruggigaste, tröttaste morgon. Den som får en att öppna ögonen. Den som gör det möjligt att uträtta morgonens andra bestyr: påklädning, språngmarsch till bussen, jobbstart.

Bredvid kaffemuggen hamnar den, brödbiten som man så sett fram emot att få sätta tänderna i. Fast den ska bredas först. Med smör, margarin, mjukost, messmör  det är valfritt. Kniven, snidad i eneträ, är den enda vapen man behöver så dags på dagen. Bred, säger den, bred med mig! Bred ut vad du vill! Så då gör man det.

Denna veckas tisdagstema är BRED och så hamnade jag på smörkniven, med kameran i nypan. Ja, det är ju populärt nu för tiden att fotografera det man äter ...

Apropå det så hittade Maken nyss, i ett annat bildtätt socialt medium, följande lilla historia:
Servitören kommer fram till bordet där kroggästerna sitter.
-Ursäkta, är allt som det ska?
-Ja tack!
-Jag blev lite orolig, ni har ju inte fotograferat maten!?


UPPDATERING:
Det kallas "manspread" eller på svenska, att "bresa". När män som han på bilden skamlöst låter knäna falla åt sidan och breder ut sig på bekostnad av omgivningen ...
Foto GP
Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Blir nästan lyrisk av din beskrivning av frukostmackan! Själv har jag uteslutit smöret sedan många år men om jag är ute och äter och det finns ett gott bröd använder också jag smörkniven!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Flott skrive !
  Og fine brede motiv på bilda.

  SvaraRadera
 3. Ja vad vore livet utan frukostmackan! Min pappa är bagare så jag är uppfödd med bröd och skulle inte klara mig utan det. Smör har jag däremot slutat med för många år sen. Men om jag har ägg och kaviar på mackan så brer jag ut kaviaren med smörkniv. Bra tolkning!!

  SvaraRadera
 4. Anonym1:02 em

  Och BRED om baken blir man om man brer alla de saker du listar som ackompanjemang till frukostbrödet :)
  En annan vinkel på temat som brukar engagera.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. En sådan fyndig och rolig tolkning. Jag sitter också med min bredda macka varje morgon - Bregott och så alltid ost - och så en kopp svart kaffe och så morgontidningen.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Hej, så kan man också tolka bred, fiffigt. Jag har lagt ner mackor helt, mer eller mindre, ibland syndar jag, oftast när jag är på resande fot o behöver få nåt snabbt i magen. Men hemma består frullen numera av gröt och ägg. Magen mår så mycket bättre, men visst kan jag sakna lyxen av en nybakt fralla med gott pålägg!

  SvaraRadera
 8. (så mycket utrymme jag tog)

  SvaraRadera
 9. fast inte jag som bresade

  SvaraRadera
 10. Haha vilken rolig historia. Den satt perfekt den. Annorlunda och mycket trevligt inlägg på temat. Jag gillar det skarpt.

  SvaraRadera
 11. Kunde ju inte låta bli att titta in hos dig igen! Visst är killarna duktiga när de sitter och visar upp sig! Ibland har man lyckan att få se en hel rad män sitta bredbenta bredvid varandra! Huga!

  SvaraRadera