torsdag, oktober 29, 2015

Minns du?

När man uppnått en viss ålder, passerat 50 åtminstone, förväntas man per definition gärna tala om sjukdomar, både andras och egna. Bara att anpassa sig, ta seden dit man kommer.

Därför undrar jag nu om du möjligen har drabbats av en tämligen modern åkomma som går under namnet "digital amnesi"? Det är en sjukdom som är lätt att diagnosticera. Kommer du ihåg telefonnumren till dina barn? Till mamma? Kan du de närmsta kollegornas jobbanknytningar? Nähä. Tänkte väl det. Du litar helt enkelt på ett annat minne än ditt eget. Det sitter antagligen i mobilen, eller någon annan digital pryl. Du är smittad.

Ett företag som arbetar med IT-säkerhet har för brittiska BBC:s räkning undersökt 6000 europeers minnesvanor. Var tredje går direkt till en dator när de ska komma ihåg något, en siffra, ett namn, en detalj. Praktiskt? Jo vars. Men inte så bra i längden, eftersom vi låter den egna hjärnan ta ledigt. Vi bygger inte på vårt långtidsminne. Enligt vetenskapen mår minne bra av träning, föga överraskande.

När vi nöjer oss med att konsultera mobilen eller datorn är informationen vi söker borta så snart vi klickat oss vidare i cyberspace. Och i slutändan är det klart: den digitala amnesin har skördat ännu ett offer.
Frågan är hur mycket den drabbade lider. Kanske är det en åkomma man bara glömmer?

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. har aldrig kunnat barnens fyra siffror, maken kan inte mitt telefonnummer (dock mitt mersonnummer), lösenorden hade jag i datorn, när den kraschade... Men min 83-åriga mor minns alla långa telefonnummer inklusive landsnummer - och skriver inte upp saker i almanackan och hon handlar utan inköpslista!

  SvaraRadera
 2. Olika kan det vara, väldigt olika!!!

  SvaraRadera
 3. men jag minns hur mammas jordgubbssaft smakade 1957 och hur juläpplet doftade 1962 och hur rysk kaviar smakar på finskt knäckebröd 1966!

  SvaraRadera
 4. Nu inser jag hur smart jag är som inte skaffat en smartphone- jag är pocka te' å motionera minnet varje dag!
  Margaretha
  som frossar i
  gurkmeja i
  förhoppning
  om att det ska
  konservera
  minnet

  SvaraRadera
 5. Jag är rätt bra på telefonnummer av någon anledning - kan både numret till min mobil och till Kents. Även yngsta dotterns två telefonnummer samt mitt plusgirokonto (som dock inte finns längre) - men jag håller med dig. Det är lätt att bli passiverad. Inköpslista har jag alltid haft men kommer alltid hem med dubbelt så mycket.
  Ingrid

  SvaraRadera