fredag, december 16, 2016

I väntan på tomten

Det går fort nu, lackandet mot jul. Varför det nu kan heta att det lackar? Visst vet jag att paketen skulle förseglas med lack förr i tiden. Men hur blev det också ett mått på tiden? Inte en aning!

Man minns hur som helst att de där sista dagarna före julafton gick rätt sakta när man var barn, även utan lack. Skulle det som stod på önskelistan finnas under granen? Säker kunde ingen vara. Fast drömma, det kunde vi alla. Och det är väl drömmarna och fantasin som får fritt spelrum när ungarna står och tittar in i NK:s julskyltning i Stockholm (även om årets upplaga inte var någon höjdare enligt min mening).

Däremot störtgillar jag årets adventskalender i SVT, "Selmas saga". Johan Ulvesson är jättebra som Efraim von Trippelhatt och Selma själv, spelad av 8-åriga Ester Vuori, är lysande, varken mer eller mindre. Det är länge sedan jag följde en adventskalender, men den här har mig fast och jag hör att i familjer där barnen fortfarande finns hemma är alla generationer förtjusta.

Vi är många glada och trogna i publiken, helt enkelt. Kom på mig själv med att, mitt under gårdagens avsnitt, sitta och tycka att det var riktigt spännande ... hur ska det gå?
Svaret får jag på kvällskvisten. Eller på SVT Play, där du hittar samtliga avsnitt ifall du missat!
Copyright Klimakteriehäxan

PS Blev tvungen att leta efter svaret på min egen fråga om lackandet mot jul. Och jag hittade det här.

4 kommentarer:

 1. Om alla betydelser av lack och lacka skrev jag här: http://bastmattan.blogspot.se/2014/12/nar-det-lackar-mot-jul.html. NE tycks inte anse att vi närmar oss julen så sakteliga - annars har de (för NE är väl flera) i det närmaste samma uppfattning som Monica Äikäs.
  M

  SvaraRadera
 2. i Göteborg har barn hjälpt till med NK:s julskyltning: http://hannelestraditioner.blogspot.se/2016/12/nk-jul-goteborg-2016.html

  SvaraRadera
 3. em - verkligen ambitiöst! kanske svetten lackade under tiden :-D ?
  Hannele - jag tror Göteborgs fönster är snyggare än Stockholms i år! (hade glömt att du har en julblogg)

  SvaraRadera
 4. Fast jag gillade de där flugsvamparna!

  Jag har under några år lackat paketen, kul att göra. Men man måste vara försiktig så man inte bränner sig för då blir man så lack på sig själv!

  SvaraRadera