onsdag, december 28, 2016

Idiotiska skrämskott

Nyår. Nu smäller det. Och det smäller högt.
Dessutom dyrt. Och riskfyllt, behöver jag tillägga det? 

Varje år skadas 100 svenskar av fyrverkeripjäser, 20 av dem så illa att de läggs in på sjukhus, och de flesta olyckorna inträffar vid nyår. Till råga på allt är smällandet dåligt för miljön och skrämmer våra husdjur. Många barn blir också rädda. Inte nog med det: tillverkningen av de där smällarna visar sig gång på gång vara livsfarlig.

Hur kommer det sig att folk i många olika hörn av världen sätter samman fest med explosioner? Här hemma handlar det mest om nyåret, i någon mån också påsken. I Kina och i Latinamerika exempelvis ska också varje hyfsat födelsedagskalas avslutas med en ordentlig omgång smällare. Andra festligheter ”kräver” också fyrverkerier i en eller annan form. 
Allt detta smällande är bara otrevligt.

Ja, jag gillar inte allt pangpang när något ska firas. Du får veta mer om hur jag tänker kring detta om du klickar på den här länken och läser hela min text på News 55. Jag hoppas helt enkelt att folk ska panga sin relation till smällarna och göra något vettigt för pengarna i stället. Som det nu är avlossas idiotiska skrämskott i massor, smällar som gör både barn och hundar livrädda, skadar miljö och människor.
Och du vet ju redan att jag blir glad om du kommenterar och delar vidare, för fler att läsa!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym10:24 em

  Jag är oskyldig. Bränner inte av en enda ...

  SvaraRadera
 2. Skulle aldrig kunna tänka mig att bränna av några fyrverkeripjäser ens om jag fick dem gratis. Och att betala för sådant som bara går upp i rök är ju helt absurt. Dessutom farligt. Varken i mitt föräldrahem eller mitt nuvarande har vi någonsin köpt någon sådan pjäs som väl är.
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. organiserad fyrverkeri av riktiga pyrotekniker är snyggt.

  SvaraRadera
 4. Anonym10:15 em

  Det går väl inte att lämna en kommentar i artikeln? Jag hittade inget sätt att kommentera i alla fall.
  Efter förra nyårets enormt tragiska brand i centrala Arvika (som förmodligen orsakades av en sån där "rislampa" eller vad det kallas, möjligen en raket det är inte riktigt klarlagt) så är jag helt emot raketer. Jag firade nyår i Arvika men hade åkt hem innan branden började. Även om alla överlevde så kunde det gått mycket värre. Oerhörda skador för alla som bodde i huset och dessutom gick inte det vackra kulturhuset att rädda. Jag bor i Karlstad och där kostar kommunen på ett enormt fyrverkeri från Sandgrundsudden. Jag hade hellre sett att man avstår helt - några brinnande marschaller är väl så vackert. Kommunen hänvisar dock till att om kommunen håller sig med ett fyrverkeri så avstår många privat. Ja kanske det, men jag vet inte riktigt vad jag ska tycka när man lägger massor av pengar på detta.

  Ha en fin nyårshelg!
  Torbjörn, Karlstad

  SvaraRadera
 5. Ingrid - inte jag heller!
  Hannele - jo det erkänner jag ju i artikeln, men mängden, oljudet, skadorna Hannele!!!!
  Torbjörn - jag visste inte att det var så branden vid Torget Arvika började. Precis som du saknar jag den gamla kåken som alltid funnits där (har ju bott i stan i nio år). Det där kommunala resonemanget i Karlstad känner jag mig långt ifrån övertygad av!
  (och jo, det finns ett kommentarsutrymme på News 55 också, under artikeln, men du är så välkommen att höra av dig den här vägen!)

  SvaraRadera