måndag, december 05, 2016

Tematrio i flygande fläng

Bokbloggaren Lyran skickar ständigt nya signaler till andra bokvänner med "utmaningar". Så här skriver hon i dag när det ska handla om en "tematrio"
Undrar om det här temat kommer att vara svårare för er än det var för mig? Jag hade i alla fall en hel del fågel-böcker i mina hyllor. Berätta om tre böcker vars titel innehåller referenser till en fågel eller en flygande insekt!

Jag  som har pippi på fåglar  kommer i flygande fläng att tänka på tre titlar, alla är på engelska, alla har ett ganska stort antal år på nacken, alla är synnerligen läsvärda och sinsemellan otroligt olika. Dock är alla författarna från USA.


"I Know Why the Caged Bird Sings" (Jag vet varför burfågeln sjunger) av Maya Angelou är första delen i hennes självbiografiska serie om en fattig uppväxt i amerikanska Södern. Det hann bli sju delar innan hon avled 2014. Då hade hon publicerat mycket poesi och essäer dessutom.

"To Kill A Mocking Bird" tappade sin fågelanknytning när den på svenska döptes till "Dödssynden". Det var Harper Lees enda bok i femtiofem år innan uppföljaren, som i själva verket skrevs först, publicerades. "Go Set A Watchman" (Ställ ut en väktare) hette den och den står än så länge oläst i min hylla.

"Still Life With Woodpecker" (Stilleben med hackspett) av Tom Robbins hade jag stort utbyte av när den var ny på tidiga 80-talet. Glömmer aldrig passagen i vilken det beskrivs hur ljuvligt det är att kissa i det fria. Härlig galenskap i kul förpackning! Se bara vilket underbart omslag! Visst inbjuder det till närmare bekantskap?

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Angelou har jag läst för många år sedan liksom Dödssynden. men Tom Robbins har jag inte läst. fin titel, förresten. jag blir nyfiken

  SvaraRadera
 2. Det var inte dumt att få med Harper Lees bok genom att hänvisa till originaltiteln!

  SvaraRadera
 3. Dödssynden är en bra bok och utmärkt titel i veckans trio! Stiligt!

  SvaraRadera
 4. Den enda i din trio som jag läst är Dödssynden och den gillade jag otroligt mycket.

  SvaraRadera