fredag, december 23, 2016

Julrepris – något att lita på ...

Lustigt nog har vi för vana att upprepa oss i det oändliga när det är jul. Samma maträtter, samma sånger, samma tidsplan, samma prydnader. Upprepningarna syns också i tv-tablån: där dyker de upp år efter år, Karl-Bertil Jonsson, tjuren Ferdinand, pojken som inte kan vissla och så påven vid midnatt för den som är lagd åt det hållet.

Det finns också texter som är mer intimt förknippade med julen än andra. Viktor Rydberg kan väl inte ha anat vilken långlivad hit hans dikt om tomten skulle bli. "Mormor gråter" av Jonas Gardell är ett nutida alster som inte går av för hackor. Repriser att lita på är vad det handlar om, från Disney till julevangeliet.

Tro nu för all del inte att jag jämför mig med Viktor Rydberg, men i min blogg finns faktiskt också en text som visat sig vara rätt så långlivad. Fast just du kanske inte har läst den? Här kommer chansen igen, så som det såg ut på News55 i fjol: Julen kräver röda trosor. (Den publicerades första gången här på bloggen 2005 och finns också med i min första bok, "Klimakteriehäxan".)

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Barnen och svärdöttrar får mej att testa nytt ❤️

    SvaraRadera