söndag, december 11, 2016

Julmusik – regional utgåva!

Det är något visst med julens sånger. Och då tänker jag förvisso på en del klassiska psalmer, men också på väldigt profana låtar som "Rudolf med röda mulen"och "Sjömansjul på Hawaii". Éller varför inte moderna klassiker som "White Christmas", "Let It Snow"  och jag är beredd att peta in Niklas Strömstedts "Tänd ett ljus" i den gruppen också.

När en kvartett artister ställer sig på scen under rubriken "Bjällerklang" väntar man sig alltså en rad bekanta musikslingor och faktiskt, det var precis vad vi i publiken fick när Wermlandsoperans julshow kom till Barndomslandet. Nån opera handlar det alltså inte om! Men gott humör och många låtar däremot.

I en sparsmakad scenbild (man kan ju inte frakta hur mycket prylar som helst) ger Solveig Bergqvist Larsson ramberättelsen, som handlar om hennes eget liv med start i gruvans Norrland 1950. Solveigs "riktiga" dotter Cecilia Kyllinge är showens huvudperson, född på 70-talet, och hon minns bland annat hur den tidens jular såg ut: inga tomtar, inget glitter, men alternativa kalas med gäster som kanske plockats in från gatan.

Nostalgitrippen genom tre årtionden blandas upp med hjälp av Anders Larm och Jan-Olof Jonsson. Det bjuds bland annat på ett Sven-Ingvars-potpurri och lussetåg med manlig Lucia.
Gänget har turnerat en hel månad med föreställning nästan varje dag, men spelglädjen verkar hålla ända in i mål (bara sex gånger återstod efter den omgång jag såg).

Tycker att det är SÅ positivt med ett regionalt projekt som detta. Tjugosex ställen runt om i Värmland hinner gänget med. Till ett högst rimligt biljettpris dessutom: 150 kronor. Då ingick glögg och pepparkaka innan showen började och lite att tugga på i mellanakten! Svårslaget!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Fast ända till Hisingen sträckte sig inte deras turné ... finns förstås andra regionala förmågor som kan roa dig!

    SvaraRadera