fredag, december 30, 2016

På julens sjätte dag


Har ni hört den engelska julvisan The Twelve Days of Christmas? En sång i vilken någon för var och en av julens dagar får en gåva av sin älskade, och när man sjunger den lägger man till en gåva för varje dag så att man till slut har en lång rad presenter att hålla ordning på?
Det är Ugglan som plockat upp den som en bloggutmaning och efterlyser inlägg dag efter dag, på det tema som visans vers har. 


Jag upptäckte det först i dag, förstås, på julens sjätte dag, och då står det så här:
"On the sixth day of Christmas,
my true love sent to me

Six geese a-laying,
(Five golden rings,
Four calling birds,
Three French hens,
Two turtle doves,
And a partridge in a pear tree.)"

Ugglan rundar av: Temat för julens sjätte dag blir därför gäss eller ägg, eller för er som är trötta på fåglar, varför inte tema föräldraskap. Jag väljer förstås fåglar, jag råkar ju ha pippi på den sortens djur, dem kan man väl aldrig tröttna på!

Vilket betyder att jag plötsligt får användning för två bilder från i somras på nästan den enda sortens fågel jag verkligen ogillar: kanadagåsen.
Som de skitar ner och breder ut sig! Vi har importerat dem hit i modern tid och de som möjliggjorde deras invasion borde bestraffas, anser jag. Själva gåsen borde skickas hem till Kanada igen. Eller nåt.
Likväl tvingas jag erkänna att det är vackra fåglar ... 

Men så skulle man ju tipsa om en bok på samma tema också. Ja, när det handlar om gäss  kan det bli något annat än "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" av Selma Lagerlöf? Fast om jag avlägsnar mig från just den fågelarten, varför inte "Jag vet varför burfågeln sjunger" (I Know Why The Caged Bird Sings) av Maya Angelou. Fantastisk läsning.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. kanadagäss... samma tema idag :)

  SvaraRadera
 2. Kanadagässen är verkligen ett elände!

  SvaraRadera
 3. Hemska skräpdjur!!! En stor och vacker badstrand vi brukade besöka har blivit helt omöjlig att beträda, exempelvis. Gässens bajskorvar ligger precis överallt, varken barn eller vuxna kan gå där. Äckligt.

  SvaraRadera
 4. Nils Holgersson, förstås! Tack för tips och bilder!

  SvaraRadera
 5. Tyvärr har det hänt många gånger att människor har förflyttat djur till habitat där de inte hör hemma, och det blir sällan bra.
  Ett annat exempel är när engelsmännen tog med sig kaniner till Australien. Där hade kaninerna inga naturliga fiender och de förökade sig givetvis något alldeles förfärligt. Då funderade man på vad kaninen kunde ha för fiende, och då gick tankarna förstås till räven. Sagt och gjort, man inplanterade räven i Australien. Rävarna upptäckte snart att det var mycket lättare att jaga långsamma pungdjur än snabba kaniner...
  Men Nils Holgerssons underbara resa är en trevlig bok.

  SvaraRadera
 6. känner också till en mig närstående badstrand vid en fin skogssjö som smutsas ner av dessa djur. inga favoriter precis

  SvaraRadera