torsdag, mars 16, 2017

Hav mellan pärmar

Dags för en tematrio igen, påbjuden av Lyran. Denna gång ska vi tipsa om tre verk
vars titel innehåller något från havet (eller annat vatten)!
Det blir för min del tre klassiker med hav mellan sina pärmar!

"Den gamle och havet" (The Old Man and the Sea") av Ernest Hemingway är väl en av de där måste-ha-läst-böckerna. Fiskaren Santiago sitter i sin båt någonstans mellan Florida och Kuba när han äntligen får något på kroken: en jättestor svärdfisk. Skildringen av kampen med svärdfisken gav författaren Pulitzer-priset och bidrog rimligen också till att han fick Nobel-priset i litteratur 1954.

"En världsomsegling under havet" (Vingt mille lieues sous les mers) är en sällsynt långlivad äventyrshistoria av Jules Verne, från 1870. Men nutida läsare vittnar om att den håller. Tror att jag ska försöka läsa om den, i mitt minne var den väldigt spännande!

Och så en historia som börjar med en rad vi ofta kan citera: "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." Det är Karlsson, ni vet, värmlänningen som kommer till änkan Madam Flod och förändrar livet på den lilla skärgårdsön för alltid. "Hemsöborna" slutar på havsisen där August Strindberg låter Karlsson drunkna. Han sjunker i vattnet tillsammans med Madam Flods kista. Det är inte utan att läsaren tycker att det är rätt åt honom ...

Jaha var jag tråkig nu, som inte kunde erbjuda något ni inte redan kände till? Då kommer en bonustitel här: "1900" av Alessandro Baricco. En kort roman om en man som föds och lever hela sitt liv ombord på en båt, där han också dör. Men det antyder ju inte titeln!
En till när jag ändå är i gång: "Kaninbad", en pekbok i Lena Anderssons underbara serie.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. Hemsöborna har jag inte läst ännu, trots att jag haft den i min hand ett flertal gånger. Kanske dags att ta itu med den.

    SvaraRadera
  2. Ja men då har du faktiskt något att se fram emot! Den kommer i ny version på scenen i Stockholm snart dessutom.

    SvaraRadera
  3. Intressant havstrio!

    SvaraRadera