måndag, mars 27, 2017

Sevärt

Irving Penn var världsberömd när han dog 2009, 92 år gammal. Hans fotografier har bildat skola, förklarats för mästerverk och gjort vissa människors ansikten oförglömliga.

Penn jobbade i studio. Han plåtade porträtt och mode allra mest. En favoritmodell var hans svenskfödda fru Lisa Fonssagrives. Och superkändisarna blev bara mer kända sedan de poserat för hans kamera.

Nu kan man se ett stort antal av Penns modebilder på Åmells konsthandel på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Så värt ett besök! Det är egentligen inte kläderna (trots plagg som Issey Miyakes Staircase Dress) som är grejen utan kompositionen, ljuset, skuggorna, linjerna, till stor del tack vare ett enormt mörkrumsarbete. Så otroligt vackert, alltihop!

Naturligtvis är detta foton så långt ifrån jag-var-där-kategorin som man kan komma. Också mil från starka nutida bildreportage, utan minsta likhet med alla de bilder som numera vem som helst kan knäppa med sin mobil eller digitala minikamera. Det här är en egen konstart!

Bilderna hänger kvar till och med den 7 april. Skulle du drabbas av habegär så är samtliga fotografier till salu, men då får du punga ut med några hundra tusen kronor  för de billigaste. Den som slår till får i alla fall foton som inte gulnar, tack var en speciell kopieringsteknik.
Fast man kan också betala 200 kronor för utställningskatalogen där samtliga bilder finns ... det gjorde jag!


Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Anonym10:40 fm

    Tack för tipset. Gick dit i går. Häftiga bilder!

    SvaraRadera