torsdag, mars 09, 2017

Tematrio: text om kvinnor

I går högtidlighölls den internationella kvinnodagen, en märkesdag som det är sorgligt men nödvändigt att fortfarande behöva uppmärksamma. För frågorna som lyfts upp på agendan detta datum borde avhandlas vilken dag på året som helst, många fler dagar än den 8 mars.

Därför skäms jag inte alls över att svara på Lyrans påbjudna tema-trio i bokvärlden så här dagen efter. "Berätta om tre bra texter som handlar om kvinnor. Klassiker, lyrik, faktaböcker, elaka mammor, vackra häxor o s v, välj själv!" skriver hon. Och ja, det finns hur mycket som helst att välja bland.

Jag fastnar för tre titlar som alla har rätt många år på nacken, men som gjorde djupt intryck på mig när jag läste dem. En roman, en faktabaserad historia och en bilderbok för små barn!

"Det blödande hjärtat" (The Bleeding Heart) av Marilyn French publicerades 1980. Dolores, en mogen kvinna, har upptäckt att hon är feminist, vilket ger problem i den intensiva kärleksrelation hon upplever. Jag kände starkt för henne. Tänker att jag borde läsa om boken.

"Rosario är död" av Majgull Axelsson, utgiven 1989. Om det finns en enda bok som alla borde läsa är denna min starkaste kandidat. Rosario är bara ett barn när hon möter sitt grymma öde, ett öde som hon dessvärre delar med många medsystrar (och pojkar) i sexturismens paradis. Den här dokumentärromanen tvingar tidigare stängda eller halvslutna ögon att öppnas. Inte många böcker förtjänar epitetet "viktig" men den här gör det.

"Sagan om den lilla lilla gumman" av Elsa Beskow, hennes debut, först tryckt strax före förra sekelskiftet, är en höjdare i all enkelhet. Jag läste den förstås som barn (eller fick den läst för mig?) och har roat mina egna ungar med historien, som ju är riktigt dramatisk, om än i det lilla formatet, med många bilder att titta och peka på. Vilket kvinnoporträtt, från bondesamhället där en skvätt mjölk faktiskt kunde vara en skillnad på liv och död ... fast det tänkte man ju inte på, inte då ...

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Berättelsen om Rosario är något av det mest smärtsamma jag någonsin läst. Och därför så viktig. Bra att du påminde om den.

  SvaraRadera
 2. Berättelsen om Rosario var något av de hemskaste jag läst. Jag grät mig igenom den och mådde illa länge efter att den tagit slut. Men en otroligt viktig bok med ett ämne som tyvärr fortfarande är aktuellt.

  SvaraRadera
 3. Berättelsen om Rosarion är den enda jag läst av böckerna i din trio

  SvaraRadera
 4. härlig blandad trio, kanske skulle plocka fram Marilyn French ur hyllan.

  SvaraRadera
 5. Jag har nog läst Elsa Beskows saga, men det är nog den enda. Rosario är död vill jag hemskt gärna läsa och Marilyn French känns det som om jag borde läsa mer av.

  SvaraRadera