torsdag, mars 30, 2017

Miljöskadliga skönhetsmedel

Har du också stått och stirrat på ett par gamla nagellacksflaskor med några sega röda droppar kvar på botten? Eller en annan förpackning med någon sorts kosmetiskt innehåll, kanske en slurk gammal parfym? Kanske har du då undrat lite över var man egentligen gör sig av med dem, hur man slänger dem på bästa sätt?

Inte visste jag det förrän alldeles nyligen, men de där nagellacks- och väldoftsflaskorna utgör "farligt avfall" och ska inte lämnas i glasigloon där du lägger annat glas för återvinning, inte heller ska plastkorken de har slängas i containern för plast. Och, ve och fasa, de får inte hamna i hushållssoporna heller! Meningen är att du ska ta dig till en så kallad miljöstation eller återvinningscentral och hitta en speciell behålla för "kosmetiskt avfall".

Aj då. De där miljöstationerna ligger inte precis om hörnet för de allra flesta av oss. Men nu har man skapat en genväg: vi i Stockholmsområdet kan ta det där besvärliga skräpet till tolv Kicks-butiker som tar emot det, butiker som är väl spridda. Och det spelar ingen roll var du köpt din kosmetika eller vilka märken det handlar om.

Så småningom kommer någon från Stockholm Vatten & Avlopp till Kicks och hämtar produkterna för att destruera dem på bästa möjliga sätt. Bra för miljön och (inte minst) för samvetet!
Det här är tills vidare ett försök, men faller det väl ut borde det förhoppningsvis spridas över landet.
Skönhetsmedel som förfular miljön vill vi ju inte ha!

Copyright Klimakteriehäxan 

5 kommentarer:

 1. inget vanligt hushållsavfall, det mesta är farligt... inte får man kissa mediciner heller - olja/fett ska inte ner i vasken heller och hemskt med dessa nano-krämer, bättre med rabarberkräm!

  SvaraRadera
 2. Väldigt bra initiativ! Precis som man lämnar tillbaka läkemedel på alla apotek.

  Jag tror faktiskt att jag lämnade in det som målarfärg när vi tömde huset. Fast då var jag ju på återvinningsstationen dagligen i flera veckor, blev en naturlig sväng dit när jag skulle till jobbet. Hua!

  SvaraRadera
 3. Att sortera hushållsopor har blivit krångligt. Jag står ofta med en pryl i handen, tillverkad av plast med trä eller av trä med metall eller nån annan kombo. VAR ska det kastas? Men alla nagellacksflaskor och spraybrukar och sånt småkemiskt sätter jag i en skokartong i väntan på årets sopresa. Till det stället tar man sig inte utan bil. Hoppas att fler affärer tar efter - vore väl ett bra sätt att få kunder även för Willys och ICA?

  SvaraRadera
 4. Om det är som Hannele säger så är jag glad över att jag inte äter mediciner så att jag måste kiss-sortera...

  SvaraRadera
 5. (Bloggblad, fiskar har blivit förstörda av P-piller, annat har hänt också)

  SvaraRadera