torsdag, mars 02, 2017

I stället för shoppingväska

Frakta från Ikea - ett exempel på en
kasse med föredömligt långt liv.
Nio av tio gör det, i kassakön på Ica, Coop, Systembolaget, Hemköp.
Det spelar ingen roll att den där plastkassen kostar ett par kronor. Man tar en eller två eller flera om det behövs för att få hem köttfärsen, mjölken, bananerna och vinet.

Nej, det verkar inte spela någon roll alls. Svenskens miljömedvetenhet är klart behärskad, och den minskar i takt med att obekvämligheten ökar. Men hur obekvämt är det att ha några tomma påsar i beredskap i ficka eller handväska, påsar redo att tas i bruk på nytt?

Vi fick en sprillans ny lag i år, en lag som är ämnad att  just det!  minska användningen av plastpåsar. Enligt lagen ... /.../

Men hur effektiv är den där lagen egentligen? Jag har inte sett minsta effekt. Har du? Läs fortsättningen på min text! Du hittar den på News55, bara ett klick bort.
Kommentera gärna, berätta hur du agerar i plastpåsarnas kungadöme! Länka gärna till texten från din blogg, ditt twitterkonto eller på Facebook, tack!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. jag använder mina kassar minst 100 gånger - och frukt och grönsaker lägger jag i min egen kasse utan massa plastpåsar - enkelt när jag scannar själv. Alla prisetiketter hamnar på den inplastade gurkan...

  SvaraRadera
 2. Så klyftigt, Hannele! :-D

  SvaraRadera
 3. Apoteket värst? Deras produkter är ändå så ordentligt packade, de erbjuder automatiskt plastpåse över all plast - äg "nej" till onödiga plastpåsar och -kassar. I mataffären behöver inte apelsiner och bananer stoppas i plastpåsar. Tänk efter mer

  SvaraRadera
 4. Brukar också säga till att jag inte behöver påse/kasse. Om jag inte verkligen behöver det.

  I Spanien är de duktiga på att ta betalt för påsarna, inte bara i mataffärer.

  Jag har i bilen en kylväska där jag har mina matkassar. Superbra att alltid ha en kylväska i bilen eftersom det oftast är så varmt här i Spanien. En kylväska håller även kylan borta så det kan vara bra om man i Sverige vill frakta hem blommor t ex under vintern.

  Tänk så mycket man sparar! Vad kostar en kasse? 2 kr eller så va? Vi säger det för enkelhetens skull. Om man veckohandlar så kanske man behöver 5 påsar. Det är 10 kronor. Ca 500 kr per år i påsar!

  OK, nu behöver man ju kanske soppåsar ändå men inte kostar en soppåse 2 kr/styck! Säg att man köper för 50 kr om året samt riktiga matkassar att använda om och om igen under flera år för vad? 50 kr till för några stycken (IKEAs lilla kostar 4 kr/st). 400 kr lätt insparade pengar!

  SvaraRadera
 5. Vi är väldigt överens här!

  SvaraRadera
 6. (såg en välbärgad (?) man som körde sin fina bil till återvinning, slängde en full papperskasse plast-tomflaskor, de kostar väl mellan 2-4 kronor? Han avslutade det hela med att slänga den helt nya papperskassen!! Som går utmärkt att använda några gånger till gamla tidningar och annat... Så på 1 minut slängde han typ 50-90 kronor i soporna!! Plus slösade med resurserna - är inte själv hemlös, men för några är detta stora pengar)

  SvaraRadera
 7. Nej, det ÄR inget fel på de gamla shoppingväskorna, det vet jag, för jag har använt samma gamla shoppingväskor (tre stycken, för jag storhandlar, när jag handlar) de senaste 20 eller kanske 25 åren. Jag tittar förundrat på folk som rafsar åt sig ett antal plastkassar varje gång de handlar - har någon egna kassar, så är det nästan alltid medelålders damer.
  Margaretha

  SvaraRadera