onsdag, februari 22, 2006

Hemma och inne - heta tips från London

Den som gjort en resa har alltid något att berätta, heter det. Nu fortsätter min lilla privata version av British Week med lite glada intryck från Conrans värld - ni vet, den där mästerinredaren som bildat skola.

Nej, jag har naturligtvis inte träffat honom. Inte ens varit i hans tjusiga affär, den har jag bara sett på bild. Men jag inbillar mig att intresset för heminredning fått lite skjuts uppåt av honom och hans initiativ. För det är kul med nya saker till hemmet, håll med om det! Och mycket inspiration finns att hämta, alldeles gratis, om man bara har ögonen öppna.

Så skulle jag till exempel vilja föreslå, att du nästa gång du träffar på ett piggsvin rycker åt dig en rejäl näve piggar. Det blir nämligen en jättetuff lampskärm! Finns att köpa på Londons fina varuhus. Snyggt blir det också att sno ihop en skärm av fågelfjädrar. Släpper igenom lagom med ljus, och prickarna i fjädrarna bildar vackert mönster - det var pärlhöns som fått släppa till fjädrarna i skärmarna jag såg.

Gillar du att virka? Ta en virknål av uppskattningsvis storlek nummer 4 eller 5, en knippe restgarner i trevliga färger och virka fasta maskor, kanske blandat med några rader stolpar, byt färg efter humör och tillgång. När du har en rektangel som är dubbelt så stor som den gamla kudde som behöver fräschas upp maskar du av och syr ihop. Vill du inte virka den själv kostar den runt tusenlappen på samma fina varuhus.

Den som föredrar att sticka kan hugga i med riktigt grova stickor och göra likadant. Eller ta en bit av ett stjärnmönster från en typisk lusekofta. Samma sak här: mät innerkudden, sticka på till önskad storlek. Det är kul, det går ganska fort - och det kostar en bråkdel av den summa som prislappen på det där varuhuset visar. Dessutom blir man mycket nöjdare om man har gjort något alldeles själv.

Skinn förekommer också flitigt. Kohudar på golvet, lurvigt fårskinn i kuddarna, kaninpläd, överkast av bitar i olika grader av lurvighet, taklampa med pälskant. Minkfäll för den som så önskar (och har en ryslig massa pengar över).
Frågan är bara om allt detta varma och gosiga lurv inte känns lite svettigt fram på vårkanten?

Ännu en detalj som går igen i vår är rosetten. Stor och blaffig ska den vara, och den kan sättas på praktiskt taget vad som helst: kudde, väska, lampa, spegel, tavelram, fåtölj - eller direkt på väggen. Det viktigaste är att den inte är liten. Sammet är acceptabelt, men paljetter eller blankt siden är att föredra.
Om man kan fördra sådant.
Det kan inte alla - turligt nog är smaken fortfarande som baken, alltså delad!

Copyright Klimakteriehäxan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar