torsdag, februari 23, 2006

I dag: bokrea

Nu är det dags igen. Bokrea. Varje gång finkammar jag katalogerna från samtliga bokkedjor. Snålvattnet sipprar i mungiporna. Vill ha. Vill ha den också. 

Men medan jag förr i världen verkligen handlade flera kassar fulla har jag äntligen lärt mig att det allra bästa är att avstå. Den inbundna bok som nu prissänkts är förmodligen redan ute i billigare pocketupplaga, och då tar den dessutom mindre plats i hyllan. Kartonnage-versionen är bara ett förlagsknep för att förlänga livet på en bok som redan sålt bra med hårda pärmar – nytryckningen i billigare material skjuter upp pocketpubliceringen. 

  Dessutom är det bokrea flera gånger om året numera, priskrig råder ständigt mellan fackhandeln och varuhusen, och den som vill handla på internet tjänar definitivt på det, åtminstone om man köper flera titlar åt gången så att expeditionsavgiften inte blir så kännbar. 

  Mitt i allt detta förundras jag över att bokklubbarna fortfarande lever. Ideligen dunsar ett nytt sensationellt erbjudande in i brevinkastet. Två inbundna böcker, en resväska, sjal, ett smycke eller en handväska medföljer – och allt får du för ett par tior, bara du köper några böcker till under den närmaste tiden. Lönsamt? Ja kanske, om du ändå tänkte köpa just de där böckerna och inte vill vänta på pocketen. Ja, om du behöver en ny väska som ser ut precis så. 

  Men sedan kommer det verkligt svåra: att komma ihåg att säga upp sitt medlemskap när tvångsköpen är avklarade. Det händer också att bokklubbarna har reaerbjudanden, men de tål knappast heller konkurrensen på den övriga marknaden. 

  Ändå finns det ett och annat i årets rea som kan rekommenderas. Anna Bergenströms matbok ”Kärlek, oliver och timjan” har jag sedan länge, och jag har också skrivit om den tidigare, den är jättebra. Kokböcker kommer ju dessutom sällan i pocket, så det är en reanisch vi receptomaner kan intressera oss för. 

  Akademiledamoten Torgny Lindgren skrev för något år sedan en bok tillsammans med kocken Ella Nilsson. Den heter ”Maten: Om hunger och törst i Västerbotten” och handlar om traditioner och specialrätter från författarnas hemtrakter. Den kan man få för 69 kronor, det tycker jag också låter bra, speciellt för västerbottningar som vill värna om sina rötter. 

  En nisch till (som jag tyvärr i princip lämnat, men) där det kan löna sig att leta i reatider, det är avdelningen för barnböcker. Sverige är bra på sådana, inte minst pek- och bilderböcker, och bland dem går det det faktiskt att fynda. Ulf Nilssons ”Adjö, herr Muffin” som lovordades enormt när den kom ut är nog ett sådant, liksom Astrid Lindgrens ”Vår i Bullerbyn” – bara ett exempel av flera härliga Astrid-titlar som reas. Barbro Lindgrens serie om Sparvel är ännu ett bra köp om man har ungar i rätt ålder. 

  Den entusiast som besvärade sig med att köa vid midnatt för att komma över de hetaste kapen hyser jag i alla fall ingen som helst förståelse för. Tiden har gått ifrån bokrean – och jag också. Men lycka till på jakten, ni som framhärdar. 

  Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Adjö herr Muffin verkar skithemsk! Kollade i den innan idag. Marsvinet Muffin kolar ju vippen! Det blev räknebok, bilderbok och sångbok till lilla Loppan :-)

  SvaraRadera
 2. Exakt! Inte en bok har jag kommit in i detta hem idag. Jag köper pocket och nyttjar biblioteket till max.

  SvaraRadera
 3. Lilla Sparvel är nära på en vuxenbok tycker jag.

  Den är extremt ångestladdad. Minns att jag hörde den som radiosaga som barn och den var läskig med alla dårarna från beckomberga, arga gubben och plåsterlappens hemska föräldrar.

  SvaraRadera
 4. Kimmi, Muffin är sorglig men så underbart bra!

  SvaraRadera