söndag, januari 28, 2007

Blå rutor får mig att se rött

Ny dag.
Sovit gott?
Så skönt!
Beror det på att du alltid sover som en ängel, eller på att du var helt utmattad, eller möjligen på att det blev lite mycket i glaset i går kväll?

Nattsömn kan som bekant störas av så mycket. Och den kan underlättas. Svalt, tyst och mörkt i rummet, koll på den egna kroppsrytmen, positiva tankar vid sänggåendet.
Sedan är det förstås det där med själva sovplatsen. Alla som någon gång tillbringat en natt i sovsäck i ett vått tält eller på gummimadrass i en fullbelagd skolsal vet hur det känns. Den där hopfällbara tältsängen hos moster, den där fötterna alltid måste hänga utanför, är ett annat exempel på hur man kan tillbringa sin dygnsvila.

Som tur är sover vi väl ändå oftast i egen säng, den vi valt med omsorg och känner oss hemma i. Hur är den beskaffad då? Med plats för en eller flera? Mjuk, medel eller hård? Bred eller smal, låg eller hög, hembygge, Ikea eller rutig?
En sak är helt klar: Jag har aldrig och kommer aldrig att köpa en rutig säng. Det kan jag högtidligt lova.
Rutorna är förvisso blå, men de får mig att se rött.

En rutig säng kostar mer än alla andra sängar. En rutig säng är föremål för enorma reklamkampanjer i tv, tidningar och på bio. Just så här års är marknadsföringen som mest intensiv.
Det är nämligen så att rutiga-säng-företaget vill (av pur omtanke om oss sömniga, det utgår jag ifrån) bespara oss från den extra utgift som det blir när priserna på deras produkter höjs. Man höjer nämligen allt i början av februari, med nästan tio procent. Så sker varje år. Så måste ha skett i minst tio år. Och jag blir lika arg varje gång.

Hur kan det komma sig att ett företag måste höja sina priser exakt vid samma tidpunkt varje år? Med ungefär lika stor procentsats dessutom? Höjer man sina anställdas löner lika snyggt och prydligt? Tillåter mig att tvivla på det, liksom att det där prishöjandet är annat än en statusmarkering. Tror dessutom att den fungerar som det, till allt elände. Sverker, var är du?

Men den verkligt stora frågan, den är: hur kan folk betala hur många tusen kronor som helst för en säng? Uppenbarligen gör ju många det, annars skulle de rutiga sängarnas saga ha varit all för länge sedan.

Jo då, jag HAR sovit i rutig säng. På hotell. Och visst, jag har sovit gott. Men inte bättre än i många andra sängar, min egen inräknad. Den är snarlik den rutiga, fast med annat mönster. Den är också byggd i Sverige. Konsumentjournalister har kollat och funnit att resårerna i såväl de rutiga sängarna som i Ikeas och den jag nu har ofta kommer från samma tillverkare. Fast prislappen skiljer sig åt, markant. Och det är siffrorna på den som alltså får mig att se rött – röda priser är något helt annat.

Men det är förstås med sängar som med sockerpiller: tror man att de har effekt så kan de också tänkas ha det.
Tror man att rutigt är bra för sömnen får man väl betala priset.
Vi andra, vi sover minst lika gott.
Och mycket billigare.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Anonym3:33 em

  Håller fullständigt med dig om Hästens prishöjningar. Jag sover mycket gott i min Ikea-säng och skulle heller aldrig köpa en blårutig säng.

  SvaraRadera
 2. Rapport från en rutig säng: Mycket god sömn och bra för ryggen! och tjugofem års garanti dessutom... om det är värt priset? man tillbringar en tredjedel av livet i sängen - betydligt mer t ex än i bilen, som många inte ser något problem med att investera ordentligt i.

  SvaraRadera
 3. Tempurfantast här. Inte lika dyr som Hästens men en höjdare att sova på. Möjligen gillar jag Hästens idé att bara använda naturmaterial, men prislappen är ju helt absurd! Men så lägger de mycket pengar på marknadsföring också.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar inte heller de rutiga sängarna. Om man bortser från att de är onödigt dyra, så är de fula och har jordens glyttigaste tv-reklam...

  SvaraRadera
 5. Jämförelsen med bilen har jag varit inne på. Men i sängen krockar man sällan oplanerat med någon i hög fart, så säkerhetsdetaljerna behövs inte. Och dessutom kan en bil säljas igen - men vem vill köpa en begagnad säng? Allvarligt talat: jag ifrågasätter inte att man sover bra i de där sängarna, jag menar bara att man sover lika bra i andra, samma tredjedel av livet, för mycket lägre kostnad. Den som köper rutigt har alldeles för mycket pengar, det är min slutsats. Sorry, bävern, du kunde ha använt dem bättre!!!Sov gott, allihop!

  SvaraRadera
 6. Själv sover jag relativt gott i en begagnad dubbelsäng jag fick gratis från en återvinningsbod..och jag får ont i ryggen av den. Drömmer därför om en ny säng som jag kan sova gott i utan att få ont i ryggen. Men en hästens? Näeeee, det är inget alternativ för en fattig kvinna som jag. Och nu när jag ser att resårerna är samma som ikeas är jag glad att jag inte har råd att gå på den reklamen! Fast jag har ju inte råd att köpa ens den billigaste sängen på Ikea..

  SvaraRadera
 7. Klart man har tillbringat en natt i sovsäck i ett vått tält med snö utanför och trasig dragkedja, midsommarveckan.
  Jag har slutat att säga aldrig..

  SvaraRadera