lördag, januari 27, 2007

Den boken måste ni läsa!

Det finns en bok som heter ”Den besynnerliga händelsen med hunden on natten” (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time) som alla människor borde läsa.

Pojken Christopher är huvudperson och berättar om sitt liv. Han lever inte precis som vilken unge som helst, han har något syndrom, kanske är han autistisk, kanske är det Asperger eller något annat. Vad får läsaren aldrig veta, däremot får vi uppleva omvärlden genom pojkens ögon, och det är suveränt, fullständigt fascinerande.

Själv köpte jag den mest av en slump, utan att ha en aning om vad det var. Jag fastnade för det brittiska omslaget, som är absurt, nästan groteskt och fullständigt olikt det svenska.
Mark Haddon har skrivit boken, och om honom visste jag absolut ingenting förrän jag öppnade DN:s kulturbilaga idag.

Nu får jag veta att Haddon i grunden är barnboksförfattare och att hans andra vuxenbok, "Utslag av oro" (Spot of Bother)just kommer ut på svenska.
Blir den bara hälften så framgångsrik som den förra har Haddon sitt på det torra. ”Den besynnerliga händelsen…” är översatt till 37 språk, har fått en rad priser och ska också, förstås, bli film.
Läs den!
Artikeln om Haddon och hans nya bok (som jag självklart ska skaffa snart!) hittar du här.

"The Curious Incident of the Dog in the Night-Time" ISBN 0099470438
"Spot of Bother" ISBN 0224080466

10 kommentarer:

 1. Anonym11:51 fm

  Kul med tipset om Mark Haddons vuxenböcker, som verkar mycket intressanta.

  Får jag upprepa mig och be om ISBN-nummer för oss som ev vill beställa. Tack på förhand!

  SvaraRadera
 2. Mark Haddon är så bra! Läste också precis om den nya boken som kommer ut, blir köpt direkt :)

  SvaraRadera
 3. Det var ett nytt namn för mig. Ska kolla på bibblan.

  SvaraRadera
 4. Hej - nu finns ISBN nummer på båda hans vuxenböcker. På svenska finns den första i pocket, utgår från att även den andra finns i pocketutgåva på engelska. Men är det samma isbn-nummer världen över, oavsett utformning? det har jag inte klart för mig!

  SvaraRadera
 5. Anonym7:07 em

  Båda böckerna finns i pocket på engelska enl. Google. Och där finns en hel del att läsa om författaren. Jag ska beställa båda böckerna snarast. (Jag tror ISBN-nummer är internationella. Däremot kan nog inte två böcker ha samma nummer, så nåt fel blev det när du uppdaterade, men tack i a f för info.

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset. Det är alltid kul att få tips om bra böcker. Jag brukar samla på mig en rejäl hög till semestern och sen riktigt frossa i läsglädje under ledigheten :o)

  SvaraRadera
 7. Anonym10:19 fm

  ISBN
  International Standard Book Number
  Wikipedia

  SvaraRadera
 8. Kära Kulspruta och ni andra - fort men fel är ett av mina kännetecken. Nu har böckerna var sitt ISBN-nummer.
  Och efter att ha följt den exemplariske Gustafsson till Wikipedia vet jag nu också att olika utgåvor har olika nummer, men att numret inte ändras vid omtryckning.
  Vilket jag ändå tolkar som att inbunden bok har annat nummer än pocketupplagan. Eller?

  SvaraRadera
 9. Anonym12:38 fm

  Jag vet inte heller riktigt säkert hur ISBN-nummer funkar och på Google gav dom inga nummer alls, så tack för hjälpen.(Hur fick du tag på dina nummer?) Jag vet bara att det är mycket lättare att beställa oginalversionen om man kan bistå med ISBN.

  SvaraRadera
 10. Jag har nu försökt börja läsa 7 olika böcker sedan i julas, men slutat efter ett par kapitel. De intresserar mig inte helt enkelt.
  ´Nu hoppas jag på ditt förslag, Haddon. Ska införskaffa bok snarast.

  SvaraRadera