onsdag, januari 31, 2007

Som svansen på en vettskrämd tax

Varför har myten om Simson överlevt sig själv ända in i 2000-talet?
Ni vet, Simson, han som hade sin styrka i håret. Om man rakade av honom det skulle han förlora sin styrka och bli svag som alla andra människor. När Simson sov såg hans älskade Delila till att håret blev avklippt, och i och med det var han tillintetgjord.

Än i dag springer det omkring herrar som sparar sitt hår, trots att det glesnat påtagligt. Långt upp i åren har dessa män någon sorts hästsvans, en kul frisyr på tonårstjejer, som blir direkt sorglig när den kombineras med begynnande flint.
Svansen blir dessutom en väldigt tunn liten historia, mer påminnande om en råttas svans, eller den på en vettskrämd tax (släthårig då, förstås). Patetiskt är ordet.

Visst, hästsvans var ett måste på Gustaf III:s tid. Men då, på 1700-talet, hade grabbarna dels peruk, dels dansade de menuett. Knappast något som hör till dagens macho-stil, varken det ena eller det andra.

Finansministern är en av de synligaste rått- eller taxsvansbärarna i dag. Men man behöver inte leta länge för att hitta fler. Och ingen, absolut ingen, klär i frisyren. En och annan övervintrande hippie kan man kanske ha överseende med – men de andra? De som dagligen har kostym och till och med slips? Har de ingen spegel? Ser de aldrig bilder på sig själva? Helt klart är att åtminstone finansministern har råd med ett besök hos frisören.

Det måste helt enkelt vara det där med Simson. Att styrkan sitter i håret.
Men jag tycker att fler kvinnor borde följa Delilas exempel.
En riktig karl bör klippa av sin svans.
Råttan och taxen kan däremot behålla sina.
Så enkelt är det.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Jag håller med dig, ett bra inlägg!
  Jag förstår inte hur dom tänker. Själv är jag flint och försker hålla det kvarvarande så kort som möjligt.
  De män som har svans tror jag har kastrationsångest, dvs en rädsla för förlusten och därför håller de krampaktigt fast vid testarna,

  SvaraRadera
 2. Anonym8:03 em

  Mycket bra! Håller helt med. Det blir helt patetiskt med hästsvans. Som du säger, den oftast ut som som en sliten råttsvans. Nej, killar, av med håret. Har förresten aldrig tyckt att det varit snyggt med långt hår på killar. Inte ens på Tommy Nilsson...;-)))
  Tack för kommentaren på min blogg!!!
  Hälsningar/ Annika

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet! Men tror du verkligen att det var håret hon klippte av när han sov?
  En annan lustig sak bland herrar är när man kammar över flinten med de testar man har på sidan. Vem lurar det?

  SvaraRadera
 4. Jag tror att männen på detta viset vill bevara sin ungdom, men som sagt vi kvinnor är inte imponerade. Hellre en flint än en taskig hästsvans :)

  SvaraRadera
 5. Oj, Berit, kan hon ha klippt av något mer? "Sju flätor" står det i den text jag länkat till... men man vet ju aldrig, om det är dålig belysning och så...
  Sån där överkamning som åtminstone för några år sedan kallades "hegerforsare" är faktiskt värd en egen betraktelse. Rysligt, det också!

  SvaraRadera