lördag, april 28, 2007

Det finns sängar och Sängar – och motell och Motell

Mina vänner kom fram till hotellet i Köpenhamn och bad att få det rum de ringt och reserverat.
-Visst, hur många timmar gällde det? sa mannen bakom disken.
Det svenska paret hann inte reagera innan kvinnan i receptionen fräste åt sin kollega:
-Ser du inte att dom har bagage?

Hotellet var ett av alla dessa som hyr ut rum per timme. En nisch i branschen som är vitt spridd över klotet, men kanske tätare representerad i några delar av världen än i andra.
I Latinamerika finns de, speciellt i och kring huvudstäderna. De kallas Motell men har väldigt lite att göra med motellen vi är vana vid, även om den gemensamma nämnaren bilen spelar en viktig roll. Som gäst på ett motell kör man ju fram till dörren och parkerar, fullt synligt, precis bredvid.
Till ett Motell kommer man i bil, man parkerar i ett låst garage eller får bilen övertäckt. Bilen blir osynlig, precis som personerna som färdades i den.

Frågar man lite nyfiket kring Motell och aktiviteterna som hör till blir det oftast en del generade fnissningar. Visst, det är dit chefen och sekreteraren åker på lunchen, det är där mannen umgås med sin älskarinna och det är där hustrun bedrar sin man o s v i all oändlighet. Men, säger man, vart ska folk å andra sidan ta vägen när förälskelsen slagit till och vill övergå i handfast kärlek? En god katolsk familj vill inte ha ogifta par under sitt tak. En ung och aldrig så självständig människa har svårt att få en egen bostad. En änka eller änkling som vill återknyta kontakten med sitt sexualliv måste manövrera försiktigt.

Då finns Motellet där, i alla olika prisklasser och utföranden, från ganska sjaskiga utrymmen i avspolningsbar galon och plast till designade lyxsalonger med avsmakningsmeny och champagne på is.
För alla varianterna är dock sekretess en hederssak: ingen ska kunna spionera och enkelt ta reda på var den otrogne äkta hälften tillbringat den där kvällen när det bevisligen inte var övertid på jobbet, trots allt. Motellpersonalen och gästerna påstås inte kunna se varandra över huvud taget.

Genom åren har jag pratat med ganska många som haft en icke föraktlig erfarenhet av Motell, så jag anser att jag har mycket goda källor när jag också kan berätta att på Motell finns det sängar. Och så finns det Sängar.
Enligt mina källor finns ett särskilt Motell med särskilda Sängar i Costa Ricas huvudstad San José.
En variant, kanske tänkt för sjömän eller folk med allmänt nautiskt intresse, består av en båt som guppar stillsamt omgiven av vatten. Sittbrunnen är omvandlad till liggplats med diverse marina tillbehör, och vågornas kluckande ökar på stämningen.

Den som föredrar bil kan dra ner sin käresta i en till enorm dubbelsäng omvandlad amerikanare, med radio, tv, och musikmaskin som manövreras från instrumentbrädan. Det går att tuta, använda blinkers och köra på såväl hel- som halvljus. Och beställd mat och dryck levereras i en mathiss som ser ut som en verktygslåda.
Riktigt härlig låter väl modellen som är en liten ö i havet, med kokospalm och fågel. Bananer ingår också, och sandstranden där ingen baddräkt behövs är Sängen.

För den som drömt om en karriär inom sportens värld finns här också den ultimata lösningen. Bädden har utformats som en idrottsplats, med fullsatta läktare runtomkring. Nånstans i närheten där målburen brukar stå finns två lätt åtkomliga knappar. Trycker man på den ena fylls rummet av publikens förtjusta jubel- och hurrarop. Väljer man däremot den andra knappen vill buandet aldrig ta slut.

Därefter återstår förmodligen bara att betala och försvinna lika diskret som man kom, tror ni kanske.
Å nej, dylika nöjen får man minsann betala i förskott.
Annars kanske den som orsakar buropen försöker smita från räkningen?
Det retar mig lite att jag inte fått uppleva det där själv. Men, som sagt, jag har utmärkta källor… och som ni redan vet: i Motellvärlden är diskretion en hederssak…

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Det börjar kännas ganska ospännande med Den Äkta Sängen när jag läser dessa beskrivningar...

  SvaraRadera
 2. Anonym1:27 em

  Sovsäck utomhus är också mysigt ;)

  SvaraRadera
 3. Ja lika exotiska som de där Sängarna är för mig, lika exotisk skulle nog en sovsäck vara för Motellens klientel! Om Motellen kan betraktas som mysiga ö h t vet jag däremot inte.

  SvaraRadera
 4. Anonym8:44 em

  Minns ett intressant hotell på Calle Florida i Buenos Aires, där jag (länge sedan) tog in med två damer för några nätter och där vi naiva nordeuropeer efter ett tag upptäckte att alla andra gäster "rented by the hour". Annars var det trevligt på sitt vis, bortsett från kackerlackorna. Ägaren var en gammal farbror som nog trodde att hans ställe fortfarande var hedervärt, vilket hans familj hänsynsfullt nog lät honom fortsätta tro.

  SvaraRadera