lördag, april 14, 2007

I dag kom den - sommaren!

I dag kom den till Stockholm.
Den svenska sommaren.
Klarblå himmel, nästan vindstilla, sol, fågelkvitter, blommande forsythia, vitsippor, tulpaner, påskliljor, feta knoppar som låter oss ana grönt i träden – alla ingredienserna fanns de där.

Maken och jag bestämde oss för en lunchutflykt till stadens egen Körsbärsfestival. De japanska träden i Kungsträdgården slog ut och förvandlades till lågflygande rosa moln häromdagen.
Vi var inte ensamma.
Människor i olika stadier av på- och avkläddhet trängdes i City. Shorts och linne sida vid sida med täckjacka och vinterstövlar. Man kunde höra kvidandet från de instängda tårna: vi vill ha ljus, vi vill ha luft! Bleka armar och djupa urringningar växlade med tanter i vårhatt och handskar. Solglasögon på alla näsor. Den som kunde körde nedcabbat, stället för de nya hyr/lånecyklarna var tomt.

Att få en sittplats på en av de befintliga serveringarna var otänkbart. Men i körsbärsblomstider kan man gärna tugga på en enkel hamburgare, om man bara får vara i närheten av all denna rosa skönhet. Det var bara det att precis så verkade alla andra också tänka. Kön var oöverskådlig på alla konkurrerande burgarställen, men till sist fick vi en påse med mat i. Fast det var inte lätt att hitta en plätt att sätta ner rumpan på heller. Vi lyckades ändå och slog oss ner vid det som förr var en trevlig fontän – den verkar vara torrlagd för evigt numera, vem kan man skälla på för det?

Nästan alla ville dessutom ha glass, man vill ju gärna det när solen gassar och man har en stund över. Måste ha stått minst femtio personer och väntat på sin tur för en strut eller pinne, och kön blev aldrig kortare. Affärerna gick helt enkelt strålande. Men vi avstod desserten, det finns gränser för vad man tål även under blommande japanska körsbärsträd.

Så här härligt är det alltså på sommarens första dag – nu ser vi fram emot en räcka lika vackra dagar.
Eller så var det det här som var årets sommardag – kanske blir det inga fler soliga och fina dagar alls?
Det beror på vilken grundsynsätt man har.
Om man så att säga väljer att se den halvfulla flaskan.
Eller den tomma.
Vilket man än väljer: i dag var det sommar i Stockholm.

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar:

  1. Inga körsbärsträd i sikte här - men nog var det sommarkänsla i luften allt! Härligt. Fast jag har (som jag bloggat om) lite blandade känslor inför såna här ljuvliga dagar.

    SvaraRadera