tisdag, april 10, 2007

Män kan/vill/bör inte shoppa

Om det går att undvika att ha Maken med på en shoppingtur så undviker jag det. Han lever efter principen att man bara går in i en butik om man vet eller har rimlig anledning att tro att där finns något man anser sig behöva.
Så letar han upp den där produkten, betalar i närmsta kassa och försvinner ut på gatan igen så snabbt som skorna bär.
Män kan inte konsten att shoppa.

Själv betraktar jag det oftast som ett nöje att knalla runt i affärer, ibland på jakt efter något, ibland bara för att titta. Gratis och trevlig underhållning – tills man tar upp plånboken, alltså.
En psykolog har jämställt jägarens instinkt i skogen med en köpsugen kvinnas agerande i realisationstider: samma basbehov får sin tillfredsställelse, fast bytet ser väldigt annorlunda ut.

Nu visar det sig att fler psykologiskt lagda experter har tittade närmare på våra köpmönster. Och se, det finns knep för att även män ska trivas i ett affärscentrum!
-Precis som barn roas med bollhav är det bra med gubbdagis. Alla köpcentra som har till exempel ett Clas Ohlson går bra, konstaterar Petra Trobäck-Sjövall, intervjuad i dagens Metro.
Jovisst, Sveriges manligaste affär!
Hon fortsätter:
-Det är också viktigt att hitta andra saker som männen kan ta kommando över, exempelvis kundvagnen. Då är de nöjda.

Petra är civilekonom och specialist på våra köpvanor, med titel ”butikskonsult”.
Hon vet att män inte gillar att shoppa. En man och kvinna som går in i en affär tillsammans utgör den ur försäljningssynpunkt sämsta kombinationen. De stannar kortast tid.
Allra bäst är två kvinnor tillsammans.
-De stannar länge i butiker och triggar varandra att handla

Jo, jag vet. Kan räkna upp ett antal felköp som praktiskt taget samtliga skett under inflytande av välmenande men kanske inte riktigt kloka väninne-råd. Men hellre det, då, än när män som trängts in i ett hörn utanför provhytten avkrävs utlåtande om t-tröjor, långbyxor och kjolar.
-Snygg, muttrar han utan att höja blicken, i stilla förhoppning om att kvinnan i hans liv ska bli klar och han ska slippa ut, oavsett om plagget smickrar henne eller ej.

Nu händer det ju att även jag har herrsällskap på en och annan shoppingtur, trots allt. På semesterresa, eller så.
Men Maken har lärt sig något.
Han går numera ingenstans utan en bok i fickan. Så när jag får salivavsöndring utanför en italiensk skoaffär letar han raskt upp en liten, lika italiensk, stenmur eller parkbänk och öppnar sin bok.
Det fungerar riktigt bra.
En vacker dag kanske jag ska testa det där med att ge honom kommandot över kundvagnen också, i enlighet med expertens råd.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Jag gillar att shoppa på Clas O så mycket att min man brukar tröttna först. Det kanske finns terapi mot sån't? Annan gemensam shopping förekommer icke.

  SvaraRadera
 2. Här kommer ditt ämne till bloggstafetten.

  Du fpr chansen att göra en sak för att förbättra folkhälsan. Alla medel står till ditt förfogande. Vad gör du?

  SvaraRadera
 3. Anonym8:40 fm

  Du ska få låna min svärfar, han vrider och vänder på varje etikett i mataffären, frun har tröttnat, följer inte med längre..

  Maken är underbar; på rea i en klänningaffär ställer han sej snällt i kassakön, sträcker ut armarna, så jag kan lasta klänningar där. Och han nickar instämmande, när jag frågar, vad han tycker om färgen :)

  SvaraRadera
 4. Anonym1:34 em

  Gubbdagis=närmaste cafeteria eller bar. Där "sätter" jag min gubbe medan jag provar, väljer/köper(?) skor eller kläder.
  Han får vara med - och betala - när vi väljer ny diskmaskin dock!

  Lyckliga Hanneles svärmor, eller? Kan det ha att göra med att svärfadern är pensionerad? Jag har hört att de ändrar sig när de får mer ledig tid.

  SvaraRadera
 5. Anonym2:39 em

  Ursäkta, Petra T-S - och i o f s också Klimakteriehäxan.
  "Ta kommandot över kundvagnen" gör en/er man nöjd? Hur erbarmeligt trista män finns det/har ni? Något mer kul måste det väl finnas för att fresta med en shoppingtur. Menage a deux i hissen eller i smyg på lagret är väl mer frestande?
  Inte skulle jag vilja ha en karl som tyckte det var toppen att få hålla i och köra vagnen även om jag fyllt den med ostron och annan afrodisiaka.

  SvaraRadera
 6. Anonym2:59 em

  Socialantropologiska studier heter det. Inte shopping.
  Men ta ALDRIG med maken.

  SvaraRadera
 7. Med ostron i vagnen kör jag den definitivt själv! :-))

  SvaraRadera
 8. Och Hannele, jag lånar nog hellre din man än svärfar - det där med att bara ösa in grejerna i kön och få dom betalda tycker jag låter fenomenalt bra!

  SvaraRadera