söndag, december 16, 2007

Tjugoåtta nyanser av rött

Det vore fel att påstå att jag samlar på dem.
Men det är väldigt lätt att få det intrycket.
I alla fall om man kliver in i mitt badrum.
Över badkaret hänger en sån där salladsslunga i ståltråd, en trevånings.
Den är full. Av små tvålar, hårklämmor och provflaskor på duschkräm och parfym.
Men mest av allt är den fylld av nagellacksflaskor.

Jag tog mig för att räkna dem.
Resultat: 28 stycken.
Och då ska ni veta att jag för inte alltför länge sedan, efter rådslag med dottern, slängde nästan lika många. En del fick respass på grund av seghet, andra för att bara bottenskyla återstod, men flest blev ratade på grund av färgen: lila, grönt, blått, svart, koppar.

Eftersom jag i grund och botten anser att lackerade naglar ska vara röda eller rosa är det ju märkligt att jag över huvud taget burit hem de andra kulörerna. Men i stridens hetta kan det väl hända att jag, förmodligen påverkad av någon fånig damtidningsartikel, fått för mig att åtminstone tårna skulle glimma i blått eller grönt en stund. Den stunden har utan undantag blivit kort. Det är rött, ja eller rosa då, som gäller.

En period i mitt liv omgavs jag av damer med ständigt illröda naglar. Då gick jag över till blekrosa, för att skilja mig från mängden.
När sedan i en annan epok omgivningen lackade pärlemo-skärt så att det skimrade långa vägar, då bytte jag raskt tillbaka.

Nu lever jag alltså livet med naglar i 28 nyanser av rött.
I sanningens namn tror jag att det finns flera flaskor med exakt samma färg. Typisk idiotisk överkonsumtion.
Och hur kan man förklara att man skaffar nya flaskor när man redan har ett icke föraktligt antal där hemma?
Nej. Det går naturligtvis inte. Visst, man kan söka ursäkter som ”kortare torktid”, ”bättre hållbarhet”, ”ett lager räcker”. Men det duger ju inte, det heller.

Nagellackshamstrandet är väl snarast att likna vid en sorts sjukdom, en åkomma som bara drömmen om de perfekta, välvårdade händerna kan orsaka.
För händer är ofta något av det första vi ser när vi möter människor, och därför är det inte oviktigt hur naglarna ser ut.
En sak är nämligen säker: något mera missklädsamt och ovårdat än lite spridda fläckar av avskavt nagellack får man leta efter.
Då spelar det dessutom inte det minsta roll vilken av de 28 nyanserna av rött man valt. Inte ens den 29de hjälper!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Anonym2:57 em

  ÅÅH, så rätt du har att händer är viktiga!
  Jag föll för makens maskulina,vackra, stora, "fyrkantiga" händer med underbart vackra lika fyrkantiga naglar. Samtidigt såg jag rakt in hans otroligt vackra ögon - och resten såg inte heller illa ut :0)


  När det gäller dig, Häxan, har jag sett på flera av dina bifogade foton att du sköter dina naglar väldigt väl och inte hör till de Avskavade Nagellackade. Det är ungefär lika illa som en maska som har gått på strumpan.
  Men ibland har man ju otur och både en målad nagel och en strumpa kan råka ut för "olyckor".

  Vet du förresten att ofärgat nagellack är det bästa sättet att stoppa "a ladder in your stocking"?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Fralldel, jag försöker leva som jag lär - ibland i a f! Och nagellacksknepet är välbekant. Har man inget med sig kan det funka med tvål, av det hårdare slaget, eller lite klister. Sedan har det också hänt att man (jag) stoppat maskan med nagellack - fast rött....

  SvaraRadera
 3. Anonym6:34 em

  Jag har två nagellack... ett vitt och ett rosa. Det vita använder jag, på sommaren, till tånaglarna. Det rosa står bara där och ser dumt ut.

  SvaraRadera
 4. Du kan väl måla naglarna med alla färger!! Alltså olika på alla!
  Å sen ta ett foto o lägga in här!!
  Det skulle va nåt det!!

  SvaraRadera
 5. Anonym8:02 em

  Eftersom jag har mycket blåa och gröna kläder, tycker jag om passande nagellack till dem.

  SvaraRadera
 6. Anonym8:04 em

  P.S.
  Maskan går utmärkt att stoppa med lim,
  går lika bra med papperslim som superlim..

  SvaraRadera
 7. Anonym8:06 em

  P.P.S.
  Jag har inte testat, men minns att som barn använde vi kokt potatis som pappersklister, det måste vara skalkokt för att få den klistriga konsistensen. Så om det finns skapotatis vid middagsbordet, borde man kunna fånga maskar med den :)

  SvaraRadera
 8. Kokt potatis - med skal - tja, vem vet? Alla knep kan vara värda att pröva i en nödsituation!
  Och speciellt till Wickan: jag HAR haft olika färg på alla fingrarna. Ser rätt kul ut, men kräver jämn längd - och en inte alltför brutal färgskiftning. Gör jag det igen lovar jag en bild!

  SvaraRadera