fredag, december 21, 2007

Grattis Jane!

Hon har sagt att det tog henne ungefär sextio år att inse, att ett enda litet ”nej” faktiskt kunde fungera som en hel mening.
Hon ansåg uppenbarligen att hon sagt ”ja” alldeles för ofta, också till fel saker.
I dag fyller hon sjuttio, och har kanske lärt sig något mer i den vägen.

För det har aldrig rått stiltje kring Jane Fonda. Hennes liv har alla beståndsdelar som en berömmelse byggs av: en knepig uppväxt, en världsberömd pappa (Henry), en ögonfröjd till bror (Peter), intelligens, en fenomenal kropp och ett vackert ansikte, en fransk demon som exman (Roger Vadim), en politisk agitator som exman två (Tom Hayden), en stenrik mediemogul (Ted Turner) som blev en passion i medelåldern. Men även han blev ett ex. Uppskattade inte hustruns fantastiska skönhet, klara hjärna och allmänna begåvning, utan såg sig glatt om efter nya damer, vilket hon – av förklarliga skäl – tröttnade på.

Nu är alltså denna kvinnoikon sjuttio.
Och även om det där med männen inte har varit så lyckat så har hon haft betydelse som röst i politiken, mot krig och för kvinnors rättigheter, bland annat. Hon kan också se tillbaka på rader av bejublade rolltolkningar, med inte mindre än två Oscars-statyetter hemma på hyllan. Den första för rollen i ”Klute – en smart snut” mot Donald Sutherland, och den andra för ”Hemkomsten”, om soldater efter Vietnam-kriget.

På 80-talet slog Jane Fonda dessutom igenom i en ny nisch: hon blev en förebild som motionerade och höll formen, gav ut böcker med gymparåd och fanns i tv med sina workout-program.
Memoarer har det också blivit. ”Mitt liv så här långt” (My Life So Far) orsakade kaos när författarinnan skulle signera böcker under pr-besöket i Stockholm.

Man får anta
att hon fortsatt röra på sig. Det ser i alla fall så ut när man ser bilder på henne. För nu har hon lagt ytterligare en merit till sitt redan långa cv (ja kanske två, hon har blivit mormor också!). Hon är fotomodell för ett sminkmärke, förmodligen den äldsta i världshistorien.

Och skulle du
nu råka känna någon mer kvinna som fyller sjuttio i dag så kan du tipsa henne om att hon alldeles gratis kan få en ”föryngrande” kräm av märket L’Oreal.
Fast alltså bara om hon är exakt jämngammal med Jane Fonda.
Du får förlåta om jag inte tror att krämen trots allt inte gör henne lika snygg som hon.
Men grattis ändå, Jane och alla andra som fyller år i dag!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Hon är verkligen tjusig! Men så har hon råd att lyfta lite här och där... och behöver säkert inte slita ut sig på disk och städning eller trängas i mataffärer...

  Det är skönt att det finns förebilder som visar att man inte MÅSTE bli en trist och ful gammal kärring... jag har flera stycken såna.

  Jag började läsa hennes bok, men efter ett par sidor insåg jag att jag inte brydde mig ett dugg. Kände inte det minsta sug efter att få veta nåt mer, så jag tittade på bilderna och lämnade tillbaka boken på bibblan.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte heller läst den. Och nu fick jag ju inte mer lust än tidigare...

  SvaraRadera
 3. Anonym12:11 em

  Jag bär ständigt med mig, i handväskan, en utriven l´Oreal-annons med Jane Fonda på. Jag tar fram den när jag är hos frissan och säjer - hoppfullt: Så här vill jag se ut när ni är klara med mig idag.
  Undrar varför de alltid ler supersnällt mot mig när jag säjer det?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Samma reaktion har jag fått i flera olika sammanhang. En gång när jag kom till mitt livs första tennislektion och sa att jag ville spela som en av mina landsmän, (jag var utomlands) en som hette Björn Borg. Tränaren såg ut som om han ville springa, men bet ihop och försökte få mig att träffa bollen. En hjälte på sitt sätt!

  SvaraRadera