tisdag, december 25, 2007

Klokt och självklart

Så här års surrar luften av diverse välgångsönskningar och kloka ord. Märkligt nog hittar man ofta en eller annan fras som känns oväntat äkta, liksom direkt riktad till en själv. Ett mantra att ta till sig, i bästa fall för att i slutändan bli en bättre människa.

Det kan handla om medmänskliga relationer – ni såg kanske Stefan Einhorns debattartikel i helgen, han har ju etablerat sig som snällhetens profet och menar att den som i längden tjänar på att vara snäll, det är den som är snäll mot alla andra. Förmodligen har han alldeles rätt.

Ibland är det rent kommersiella syften bakom. Just idag till exempel har Aftonbladets Viktklubb valt att skicka ut ett specialerbjudande till gamla avhoppare. Ja, jag tillhör den skaran. Men om jag nu, med julbordets alla frestelser i färskt minne, skulle bestämma mig för att bli en bättre och framför allt smärtare människa under det kommande året, så får jag minsann ett spa-paket på köpet.

Och så har vi den redan aviserade och fläckvis till och med utbrutna mellandagsrean: halva priset på allt, och ytterligare tio procents avdrag om du är stamkund.
Det blir kö vid öppningsdags i morgon, som vanligt. Fyndjägare blandat med julklappsbytare, alla relativt utvilade och med ny energi. Kom och köp!

Dock visar det sig att jag redan hittat den slogan jag gillar bäst. En träff mitt i prick, ett talesätt som jag raskt bestämt mig för att omhulda just nu och sisådär en vecka framåt, åtminstone.
”Det är inte vad du äter mellan jul och nyår som är viktigt. Du ska bry dig om det du äter mellan nyår och jul!”
Så klokt. Och så självklart.
Ännu en müsligodis slinker in i munnen, tätt följd av en liten Aladdin-bit.

Ätfrid råder, ända till dagen efter nyårsdagen.
Och sen?
Då får vi se.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Jag lovar i alla fall att inte trängas i en enda affär i morgon. De affärer där jag brukar köpa kläder har inte sin rea förrän i januari, så jag spar mina pengar till dess.

  SvaraRadera
 2. Anonym10:00 em

  Det värsta med Aladdin är att när man (jag...) väl låtit den där lilla biten slinka ner så följer snart resten av asken efter.
  Dina grisar under granen är underbara. God fortsättning med firandet!!!

  Overboard
  som inte heller tänker sätta en fot i reaträngseln

  SvaraRadera
 3. Anonym8:43 fm

  Stefan har rätt; mycket bättre att vara snäll "i onödan" i bland än gå omkring och hata alla... Det är egoistiskt, för man mår faktiskt bättre själv :)

  SvaraRadera
 4. Ack ja, Overboard... müsligodiset är slut, jag har ätit de flesta själv... men Aladdin finns det bottenskyla i fortfarande... fast kanske inte i morgon...
  Omfattar begreppet att "vara snäll" att äta godis, månntro? Undrar vad Stefan E skulle säga?!

  SvaraRadera