tisdag, december 04, 2007

Mamma i bokhyllan

Vilka fem böcker associerar du med ordet mamma?
Där har vi veckans bokfemma. Svår för att inte säga omöjlig att låta bli.
Det finns så mycket att välja bland.
Jag har plockat ut en ungdomsbok (ja det blev väl egentligen två…), en tecknad variant, en rolig variant, en allvarsam - och så en som är absolut omistlig.
Och då finns det ändå massor av andra titlar som borde nämnas!
Här kommer de, mina titlar i bokfemman:

1. De senaste åren har bokhandelsdiskarna dignat under böcker med olika sorters mamma-teman (Hillevi Wahl, Martina Haag, Linda Skugge) ofta i en lättsam ton.
Men jag undrar om inte Cecilia Hagen var först, i alla fall på svenska? Eller är det bara så att hennes ”Mamma bit för bit” kom när det passade just mig? Det var 1987, och den fick mig – nybliven mamma – att skratta så jag stundtals grät.

2. Sedan tycker jag att en annan Cecilia, tecknare med efternamnet Torudd, är värd att nämna. Hennes ”Ensamma Mamman” har fått många singelmammor att (om än för några korta ögonblick) känna sig lite bättre, lite mindre ensamma.

3. Johanna Thydell fick August-priset i barn- och ungdomsklassen 2003 för sin debutbok ”I taket lyser stjärnorna”. Till viss del en självupplevd berättelse om en mamma som dör i cancer. I fjol kom hennes andra bok ”Det fattas en tärning” – också den med en mamma i central roll.

4. Maj Fant skrev ”Att bli mamma till sin mamma”, om åldrande, demens, vårdbehov och band som inte går att klippa av.

5. Jag har sparat det absolut bästa till sist.”Tusen strålande solar” (A Thousand Splendid Suns) av Khaled Hosseini. Det var han som debuterade med "Flyga drake" (The Kite Runner). I den nya boken är tre kvinnor huvudpersoner, mammor, man blir gripen, fast, vill inte lägga ifrån sig boken. Och på köpet får man en slurk nutidshistoria, om Hosseinis ursprungsland Afghanistan.
Ska du läsa en enda bok under julledigheten? Ge bort en enda bok i julklapp? Detta är Boken. Alla bokfemmors fempoängare, jag lovar!

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Den sista i raden har jag tänkt låna - är den inte nr 2 - hör ihop med Flyga drake? Eller har jag blandat ihop dem? (Kan ju kolla på nätet!)

  Jag minns att jag läste en bok av Dea Trier Mörk, Vinterbarn, när jag nyss hade fått barn. Om mammor på BB. Den minns jag med glädje - jag såg även filmen, men boken var bättre. En sån som jag inte törs läsa om... vill minnas att den var SÅÅÅÅ bra.

  SvaraRadera
 2. Jo precis, han är det (det skrev jag ju faktiskt! :-)). Vinterbarn hade jag glömt, håller med dig om den!

  SvaraRadera
 3. Ensamma mamman har fått mej att överleva en ensam-mamma-period utan påtagliga men, och en tonårsmammeperiod likaså. Det är så träffsäkertoch avväpnande det hon skriver och ritar om.

  SvaraRadera