fredag, december 21, 2007

Jullovskänsla

Där gick den, sista vardagen före jul.
Och vi har en hyfsat lång helg framför oss. Faktiskt ända fram till torsdag i nästa vecka, helt utan ansträngning.
Många ”bygger en bro” till nyåret med två semesterdagar och förlänger därmed ledigheten betydligt. Det blir faktiskt ungefär som ett jullov, ett sådant ungarna gått hem till från skolan i dag.

Fast vi som numera både är stora själva och har stora barn, vi har tappat bort den förmån som heter just jullov.
Märkligt nog spelar det ingen roll om de fria dagarna blir lika många – jullov blir det inte hur som helst.
Det är något som saknas.

Kanske fattas oss sjungandet av de vanliga julsångerna i den annars så trista aulan. Kanske funderingarna kompisar emellan om vad på önskelistan som kan tänkas bli verklighet på julafton. Kanske hopp eller oro inför ett terminsbetyg. Kanske näraliggande äventyr i snö. Eller kanske handlar det bara om saknaden efter detta tydliga paustecken, denna otvetydiga markering av att ett år är så gott som slut – och att det på något märkvärdigt vis verkar vara väldigt långt kvar till arbetet och allvaret igen.

Vi som bara
rensar skrivbordet från skräp innan vi samlar ihop våra pinaler och hojtar ”God jul!” ut på måfå över hela kontorslandskapet, vi får aldrig riktigt den där känslan.
Jullovskänslan.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Och jag som aldrig haft "ett vanligt jobb" mer än på somrarna, vet inte vad du pratar om. Jag har många gånger funderat på att söka nåt annat, men sen tänker jag på loven... och då faller alla drömmar platt. Så jag står ut med luciasånger och glitter ett tag till...
  Fast - om mina skriverier plötsligt en dag skulle bära sig, då tvekar jag inte en sekund!

  SvaraRadera
 2. Tycker man har jullovskänslan när man har barn som går i skolan... undrar hur det blir sen.... nu fick jag myror i huvudet.
  önskar dig en trevlig julledighet!

  SvaraRadera
 3. Anonym11:06 em

  Jobbar man som jag i skolvärlden kan en viss mättnad på julsånger, julpyssel och traditioner uppstå. Fast jag tackar ju inte nej till jullovet. Sexton dagar av letargi!

  God jul!

  SvaraRadera
 4. Anonym12:38 em

  Jag skapar jullovskänsla genom att lyssna på Peter Jöback och med en snöflingebrosch på kragen. Fick det idag hemlevererat av brevbäraren trots allmän poststrejk där jag bor. Ibland undrar man hur många häxor det finns som trollar fram såna grejer.
  Snälla häxor, då förstås :)

  God Jul, everybody!


  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. Där ser man. Ni som har en fot kvar i skolvärlden, ni har också jullovskänslan kvar! Undrar bara om "letargi" i Risken finns´ värld också innebär noll bloggande?
  EN snöflinga på kragen låter ganska lagom, tycker jag som inte är galen i snö. Fast en vit hinna över julafton är inte fel, det måste jag medge! Jöback skaffade jag i fjol, ska kanske ta och låta den gå ett par varv och se om julstämningen tätnar här med.

  SvaraRadera