tisdag, januari 20, 2009

Det våras för pantertanterna

Hillary Clinton är 61 och ny utrikesminister i USA. Marit Paulsen kandiderar till EU-parlamentet igen, vid 69 års ålder. Dramatens nya chef heter Marie-Louise Ekman och hon har fyllt 64. Och så vidare.
Det dräller idag helt enkelt av heta pantertanter som framstår som trendsättare.

Det är Aftonbladets medarbetare Lena Mellin, själv i panteråldern, som i dagens tidning sätter fingret på fenomenet.
Då är frågan: är det samma damer som också gjort att djurmönstren håller kvar sitt grepp om modebilden?

För sisådär tjugo år sedan hade vi en piffig dagisfröken, då i 30-årsåldern, som med lysande ögon och frälsning i rösten försäkrade att hon minsann aldrig skulle tröttna på sina leopardfläckiga jeans och tigerrandiga tröjor. Då trodde jag inte på henne. I dag kan jag konstatera att hon utan problem ständigt har kunnat förnya sin djuriska garderob, för de där mönstren har aldrig försvunnit ur modebilden.

I butiker som definitivt inte tänker på panter-tanter när de planerar sina inköp hänger de djur-mönstrade plaggen i långa rader. Och vad hjälper det då att Sveriges allra första pantertant, Kerstin Thorvall, en gång med största allvar uppmanade sina jämnåriga medsystrar att stå emot när suget efter de där mönstren dök upp. Hon föreslog att man på sin höjd skulle köpa en liten sminkväska i leopardimitation, som vaccinering.

Nu kan man (som vanligt, tycker jag) välja och vraka mellan inte så minimalistiska, men snarare animalistiska tröjor, byxor, kjolar, sjalar, mössor – nämn plagget, det finns i panterfläckigt, i storlekar från Extra Small till Extra Extra Lagom. Plus något på varuhusets småbarns-avdelning. Åldersgränsen för pantertanter är vid det här laget helt enkelt avskaffad.

Återstår bara frågan: när kommer teveserien "Pantertanter" igen i rutan?
Fast risken är förstås att den inte är särskilt kul längre. Alltför många skulle kanske känna igen sig, utan att skratta ...

Copyright Klimakteriehäxan
Bilden ur H&M:s vårkatalog

10 kommentarer:

 1. Anonym5:36 em

  På BBC gick det en serie som hette "grumpy old men" där medelålders män gav sin syn på livet, kärleken och allt annat. Måste erkänna att jag kände igen mig i mycket. Mycket förändras med åldern men överraskande mycket består. Tack och lov!

  SvaraRadera
 2. Den gamla serien med Pantertanter skrattade jag gott åt fast jag var rätt ung när den gick.

  Och faktiskt har jag aldrig nånsin ägt ett plagg med djurmönster - om man räknar bort min präktiga fårskinnsväst... för den gills väl inte?

  Inte heller har jag varit klimakterieröd i håret.... jag har nog en del att hämta igen, känns det plötsligt som...

  SvaraRadera
 3. TAck för länken till den artikeln! Den värmde.

  SvaraRadera
 4. Anonym9:33 em

  Bloggblad: hahaha... klimakerieröd i håret! Jag har bara hört det från en enda människa förutom mig själv innan! Jag ääälskar uttrycket!

  SvaraRadera
 5. Fast det är ett vedertaget uttryck hårfrisörer emellan ... jag har aldrig provat!

  SvaraRadera
 6. Bloggblad, jag minns ju den där serien som jätterolig - vi kanske skulle försöka med "Grumpy Old Men" i stället, som RF sett??? för att variera oss!

  SvaraRadera
 7. Men gubbar är ju BARA griniga... vi tjejer behåller nog det vassa längre, tror jag. Jag hoppas att jag får ha huvudet i behåll, det vore så kul att bli bitsk och säga sitt hjärtas mening... (för jag gör inte alltid det även om vissa mig närstående personer hävdar det.)

  SvaraRadera
 8. Anonym9:55 fm

  BBC har även gjort ´Grumpy Old Women´ och yterrligare ´Grumpy Old...´serier. Alla lika bra och visst känner man igen sig.

  Jag har både väst och scarves med
  djurmönster förresten. Inte räcker det med en ynka liten sminkväska.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 9. Anonym9:56 fm

  det är klart att det ska stå "ytterligare"

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 10. Härligt med pantertanter. En gång färgade jag håret panterfläckigt, jag fick ge frisören instruktioner, för hon hade inte gjort det förut...

  SvaraRadera