onsdag, januari 28, 2009

En riktig hjälte

Det finns folk som gör skillnad.
Denis Mukwege, 54 år och fembarnsfar, är en sådan person. Han är gynekolog i östra Kongo och ägnar sitt liv åt att hjälpa våldtagna kvinnor. Våldtäkt är obegripligt vanligt i detta land där interna konflikter tar sig ovanligt grymma, sällsynt blodiga och fullständigt omänskliga uttryck.

Mukwege beskriver hur hans patienter kan se ut och vad de berättar om när de kommer till Panzisjukhuset i Bukavu, där han är chefsöverläkare. Man räknar med att flera hundra flickor och kvinnor utsätts för våldsamma övergrepp varje dag, det ena värre än det andra. Ungefär 20 000 har hittills fått hjälp av Mukwege och hans vårdteam.

De som arbetat nära honom beskriver hans djupa engagemang och hur de skadade kvinnorna betraktar honom som en hjälte. Som alla hjältar lever han också farligt. Han har trakasserats och utsatts för flera attentat, men undkommit – hittills…

På fredag får han ta emot Olof Palmes pris – han har belönats förr för sitt arbete, med FN:s prestigefyllda stora pris för mänskliga rättigheter i fjol. En nigeriansk tidning har gett honom titeln Årets Afrikan 2009.
Här finner du en utförlig artikel om Mukwege – och här kan du höra honom själv berätta i ett reportage som sändes i Studio Ett i SR i eftermiddags. Det är vidriga historier, men kanske är det trots allt nyttigt att höra dem.

Glöm förresten inte att det finns en bok som alla bör läsa för ökad insikt i hur utbredd kvinnomisshandeln är, inte bara långt bort utan ibland bara runt knuten. Jag tänker på ”Rosario är död” av Majgull Axelsson. Den bygger – tyvärr, måste man säga – på flera alldeles sanna historier. Läs den. Gör det.

Copyright Klimakteriehäxan

Ännu en artikel om denne hjälte finns här.

7 kommentarer:

 1. Priset går verkligen till rätt person! Han är en riktig hjälte.

  Jag läste "Rosario är död" för många år sedan och fortfarande får jag kalla kårar i ryggen när jag hör boktiteln. Den är bara så vidrig! Och tyvärr sann. :(

  SvaraRadera
 2. Anonym8:34 fm

  Tänk att fösjuta och straffa en våldtagen kvinna, visst är allt det där så svårt att förstå... nu behöver flickor inte annat än vilja gå i skolan, blir hotade bombade i Afganistan.

  SvaraRadera
 3. Anonym8:45 fm

  Ja, du...en riktig hjälte! Och de behövs både i Kongo och i Sverige. Det är förfärligt att de ska behövas - men vilken tur att de finns!

  SvaraRadera
 4. Det är svårt att förstå att det kan vara på det här vidriga viset. Och det där med att läsa en bok om det - jag måste erkänna - jag ryggar. Jag mår så skitdåligt i en hel evighet när jag sett eller läst nåt riktigt eländigt så jag kan knappt hantera det. Fegt eller vad? Vet inte. Men jag blir som förlamad av det så jag duckar tills vidare. En person jag träffade, som har lite kunskaper i ämnet, sa att den personlighetstypen jag tillhör helt enkelt inte ska utsätta sig för sånt och jag lutar mig emot det... Utan att blunda för verkligeheten...

  SvaraRadera
 5. Anonym12:56 em

  Det här är viktigt och BRA!

  Det här med "Mänskliga Rättigheter" är viktigare än någonsin. Man tror att man vet men vad vet man egentligen????

  SvaraRadera
 6. Jag kan bara hålla med: rätt man får pris, därom råder ingen tvekan. Tyvärr måste jag också hålla med om att "Rosario är död" är jobbig att läsa - men det kan inte hjälpas, det är en viktig bok och den tar oss ur eventuella föreställningar om att vi går fria här i landet.

  SvaraRadera
 7. En gripande bok som det var smärtsamt att läsa minns jag.

  Helt rätt man för det priset!

  SvaraRadera