torsdag, december 02, 2010

HEMskt

Det finns folk som har idéer. Kreativa människor som tar tag i saker, skapar, tänker nytt. Ibland lyckas de till och med tänka nytt med start i något redan existerande, rent av vanligt.
Som familjen Wolf i Enebyberg norr om Stockholm.
Där firar man verkligen advent.

För medan andra föräldrar slaviskt förser sina telningar med teves adventskalender – ett måste i de flesta familjer – har Wolfs gjort ett eget lucksystem som inte går av för hackor.
De har helt enkelt förvandlat hela sitt kök till en enda stor adventskalender. På skåpluckorna har de målat alla siffrorna, från 1 till 24, och de tre ungarna får turas om att öppna. Bakom varje lucka väntar naturligtvis en överraskning.

De där siffrorna går dessutom inte att ta bort igen, men det spelar mindre roll, eftersom köket ändå ska renoveras. Så man har passat på att måla lite stjärnor, granar och tomtar också!
Nog måste grannbarnen bli lite avundsjuka, även om störst naturligtvis inte alltid är bäst? Och kanske är detta en idé att kopiera nästa år, för den som ändå tröttnat på sin köksinredning?

Ett annat häftigt företag i hem-branschen finns i en annan förort, i Husby. Där har flitiga händer förvandlat en vanlig trerumslägenhet till ett enda stort mysrum. Ja, det måste väl bli mysigt om precis allt blir mjukt?
I åtta veckor har projektet pågått. Det kallas Knitting House, och det betyder att allting i lägenheten har avbildats som stickningar. Vilket betyder 250 kvadratmeter tapet, till exempel, och kylskåp, elskåp, element, badrumsinredning, elkontakter … Och har det funnits en spricka i väggen finns den också avbildad i stickningen.

Det handlar naturligtvis om ett konstprojekt, nära besläktat med stickgraffiti.
Visst får sådana här infall oss andra, som bor i alldeles "normala" bostäder, att framstå som lite torra och tråkiga?
Men det är klart: om man inte gillar att städa i vanliga fall lär det ju inte bli enklare att feja i en helstickad inredning … Fast det är naturligtvis en väldigt tråkig invändning. HEMskt trist, rent av.

Copyright Klimakteriehäxan

Kulturradion har just sänt reportage om Knitting House - gå hit!

3 kommentarer:

 1. När jag var ung småbarnsmamma, kunde jag få väldigt pyssliga ryck - men så långt som hos den här familjen sträckte de sig inte.

  Numera gör jag så lite som möjligt för att få mesta möjliga julstämning.

  SvaraRadera
 2. Anonym1:54 em

  När jag läste ´de tre ungarna´ trodde jag det handlande om små småbarn. Där ser man! - att även tonåringar kan uppskatta julkalendrar.
  Fast sen beror det kanske på vad som finns bakom luckorna....?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. När jag var liten var man glad över att få en adventskalender som man fick öppna en lucka varje dag på. Hade inte en tanke på att man skulle få några presenter samtidigt...

  Fick man NÅGON klapp på julafton som inte var mjuk var man jätteglad! Presenter fick man i bästa fall på julafton och till födelsedagen - aldrig annars! Märk väl att det aldrig var någon brist på pengar i mitt föräldrahem...

  SvaraRadera