måndag, december 06, 2010

Personligare cykel

Cykel är ett förtjusande fort-skaffningsmedel: smidigt, tar liten plats, energisnålt, miljösnällt, och den som cyklar får en hygglig dos motion på köpet. Tyvärr är cykeln också en av våra mest stöldbegärliga ägodelar. Det är inte för inte som folk släpar upp sina exklusiva velocipeder ända in i hemmet eller på jobbet.
Synd bara att cyklandet samtidigt är förenat med absolut livsfara – ja, ni som brukar läsa här, ni vet vad jag tycker och hur skraj jag numera är för att ge mig ut i (Stockholms)trafiken på bara två hjul.

Till och med i dessa dagar, i värsta sortens vinterväglag, susar folk fram, trots att cykelfilsmarkeringen drunknat i modden och halkrisken är enorm. Men vuxna människor måste ju få avgöra själva vilka faror man är villig att utsätta sig för om man vill slippa ta buss, tåg eller bil.
Och det finns faktiskt de som hävdar, att moderna cyklar klarar mycket mer än cyklar gjorde förr. Vilket jag i och för sig tillåter mig betvivla – tänker på min Crescent i reflexgrönt som jag sålde på loppis efter att ha haft den i ungefär fyrtio år … den var inte i nyskick, men köparen var lyrisk!

Fast förvisso pågår en produktutveckling även när det gäller tvåhjulingar i fullstorlek.
En riktigt kreativ cykelfantast heter Juri Zaech. Han är grafisk formgivare i grunden, schweizare, bosatt i Paris, och han har skapat sig en alldeles egen nisch när det gäller cykeldesign. ”Write a bike” kallar han projektet för. Cykelns ram förvandlas till en grafiskt ganska stram version av cyklistens förnamn. Kul, inte sant?
Den här varianten går dock inte att köpa ännu, men han jobbar på prototypen.

Återstår då bara en fråga: blir en sådan personlig cykel mer eller mindre stöldbegärlig?
För cykeltjuvarna, de har kanske lågsäsong just nu. Men man kan vara helt övertygad om att de kommer tillbaka. Till skillnad från den stulna cykeln.

Copyright Klimakteriehäxan

Bilderna lånade från www.behance.net - där finns fler namncyklar! Till och med en tandem!

4 kommentarer:

 1. Det var ju riktigt kul vet ja !
  Jag skulle behöva en tandemcykel för att få plats med mitt namn hahahaha.

  Hur gör den som heter Åsa, det tål att tänka på.

  Kul i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Hur har han tänkt sig att designa tramporna. För cykeln går väl inte av sig själv, eller? Sen brukar man ju ha en pakethållare också, efternamn kanske?

  SvaraRadera
 3. Tjuven tar sig nog inte så snabbt iväg utan trampor. Men himla kul idé!

  Förresten rekommenderar jag länken på min blogg... om du inte redan läst den. T.o.m. sonen skrattade rejält, trots att han inte tillhör målgruppen. Men vi har å andra sidan samma sjuka humor... Maken skulle nog inte alls förstå det roliga i den.

  SvaraRadera
 4. Tramporna kommer naturligtvis att förfula de här modellerna ... för att inte tala om lampor, reflexer och pakethållare samt barnsits ... men som idé är det kul!

  SvaraRadera