måndag, december 24, 2012

God jul!

Klockan är över midnatt och det är faktiskt julafton. Vitt ute, många ljus inne, ekologisk skinka (minsann), granen klädd. Men det blev många tomtar över, nissar som fick återvända till förvaringen i källaren utan att få lufta sina luvor.

Det är för evigt en gåta var alla dessa julprylar kommer ifrån - nej, det är det naturligtvis inte, jag har i allmänhet köpt dem alldeles själv. Gåtan består förstås i hur jag kan ta mig till att handla ännu en julgransprydnad, en ljusstake eller (ja okej då) en liten tomte ...

Vissa saker har dock sin reserverade plats här hemma när det är jul. Så till exempel bonaden med fem raska tomtar i rad, en julklapp för många år sedan medan min systerdotter, nu fullständigt vuxen, fortfarande var en ganska liten flicka. Jag tror att den här julprydnaden vunnit mitt hjärta för att den står i så skarp kontrast till allt det glittriga och bjärta, som på KaDeWes julgran i Berlin (bilden nedan), även om jag i och för sig kan gilla det också, på rätt ställe och i lagom portioner.

Den här strama kvintetten återfinns år efter år på min köksvägg och med deras hjälp önskar jag nu er alla en riktigt god jul, med väsentliga delar av önskelistan uppfylld. Och då tänker jag inte i första hand på prylarna, utan mer på sällskapet, stämningen, lugnet och kanske också en riktigt trivsam måltid. Det är väl det där man brukar kalla julefrid, helt enkelt?
GOD JUL!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Önskar även Dig en Riktigt Fridfull och Trevlig Julhelg. Kram

  SvaraRadera
 2. God jul! Bonader är fint, vi har en del arvegods, missa inte när Åbo kungör julfred direkt i SVT2 kl 10:55 på julafton, en gammal sed från 1320 som var allmän över hela Norden, men idag finns den kvar bara i Åbo.

  SvaraRadera
 3. Anonym3:35 em

  DETSAMMA!

  Julkram!
  Kulsprutan

  SvaraRadera