torsdag, december 27, 2012

Också en sorts örhänge ...

Om ni inte fattat det tidigare så kommer det nu att bli glasklart för er att jag är en rysligt gammalmodig människa.
Det har nämligen blivit dags att göra (ännu) en träda-fram-are:
Jag har aldrig lyssnat på en enda podcast, dagens absoluta hit i örhängesbranschen.

Hur fruktansvärt omodernt detta mitt beteende är framstod i pinsamt kristallklar dager när ämnet kom upp med en väninna, klart 50+. Hon, som alltid varit en ivrig bokläsare, hinner knappt läsa någonting alls längre. Eftersom hon lyssnar på sina favoriter som gör podcastradio. Lyssnandet inkräktar också på sömnen, så bra är det tydligen.

Att det finns någon sorts amatörradio – de första svenska avsändarna  dök upp någonstans i mitten av 2000-talet – som sprids utanför de ”vanliga våglängderna” känner vi väl till. Men att det skulle vara värt att leta upp? Nej, det har jag inte insett, förrän möjligen nu. Det finns ju så oändligt mycket att botanisera bland på nätet: spel, musik, facebook, Twitter, bloggar, alla nätsidor med ett speciellt syfte som prisjämförare, kartor, köp&sälj.

Hittar man en podsändning man gillar kan man liksom prenumerera på den och får då automatiskt meddelande när något spelats in och ligger klart för lyssning. Och det är inte alls bara amatörer som ägnar sig åt detta: humorduon Filip och Fredrik har stor publik, liksom Alex Schulman med partner Sigge Eklund och Jenny Strömstedt tillsammans med Carina Berg, för att ta några exempel

En favorit för många heter Värvet, och det verkar som om flera olika upphovspersoner står bakom de sändningarna, som Babben Larsson och Özz Nujen. De flesta podradioskapare förefaller ”posta” ett nytt inslag ungefär en gång i veckan. Och när jag nu surfar runt och läser så blir mitt intryck att de allra flesta går in för att vara roliga – även om det också verkar som om mer seriösa samtal ingår i det samlade utbudet.
  
I inte mindre än sju år har ett podcast-pris delats ut, i olika kategorier, och det är lyssnarna som har röstat. Ni hittar listan över alla här – 43 svenska kanaler är nämnda. Lustigt nog är den som ligger sist på listan uppenbarligen skapad av två personer, men kanske är de inte riktigt nöjda själva, eftersom totala antalet röster de fått är EN ...

Ja det är långt ifrån enkelt att slå sig fram i dagens mediala brus. Podradio är ett mellanting mellan blogg och radio, påstår någon.
Kanske skulle man ta och köpa en mikrofon och dra igång? Klimakteriehäxan som podcast, det verkar väl supermodernt? Som ett uppvaknande mitt i nutiden, kanske?
Får väl börja med att lyssna lite. Och fundera vidare … innan jag satsar på örhängesbranschen ...

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Jag har bara lyssnat på en podcast, Stickklubben på svenska.
  I ärlighetens namn har jag inte någon koll på nåt annat språk heller.

  Sen finns det såna som kör med bild också. Jag har träffat på en amerikansk stickduo, men jag vet inte om de sänder fortfarande för den ena skulle flytta långt iväg och det var inte säkert hon kunde få med sig sin kompis.

  Men lite häftigt är det att man kan snacka timmavis om stickning, på radio.

  SvaraRadera
 2. Jag måste börja med att ta reda på hur man gör ... för att lyssna, alltså!

  SvaraRadera
 3. Anonym2:19 em

  Ett av de få orden jag förstog i denna din blogg var ÖRHÄNGE. Det brukade på 1960-talet vara en schlager som fastnade (typ Är du kär i mej ännu Klas-Göran? med Lillbabs).
  SNÄLLA, sluta inte blogga!

  Kulsprutan :o( / :o)

  SvaraRadera
 4. jag hänger på det jag har nytta av, gärna gratis, resten struntar jag i

  SvaraRadera
 5. Kulsprutan - än jag i a f inte lagt av ...
  Hannele - att lyssna på podcastare förefaller mig vara alldeles gratis, under förutsättning att man har en dator eller modern mobil. Sedan är väl frågan hur man hittar det man som du säger "har nytta av". Eller bara gillar.

  SvaraRadera
 6. min moderna mobil har jag stängt av, allt det extra, för det är INTE gratis

  SvaraRadera
 7. (arvegods från sonen, som skulle ha nåt värre)

  SvaraRadera
 8. Anonym4:47 em

  Vars har du fått bilden i från??
  MVH, MITT öra.

  SvaraRadera
 9. Det är Dotterns öra och hennes örhänge. Hon poserade snällt på begäran - så det kan ju inte gärna vara hon som frågar!!???

  SvaraRadera