lördag, december 22, 2012

Norsk tomte redan trött

Han sitter mitt i centrala Oslo. Det snöar på både honom och oss, vi som stretar fram i snål vintervind, kanske på jakt efter något julklappsköp som inte uppfattas som rena rånet - ja, det är skillnad på priserna här hemma och i vårt grannland, där ofta antalet kronor är detsamma (många butiker är ju de samma!) medan växelkursen på mitt kvitto anges till 1 NOK = 1,23 SEK.

Nu har Christian Krohg i alla fall fått en röd tomteluva med tofs och allt. Lite värmer den kanske hans blanka hjässa.
Men jag inser att jag faktiskt inte har en aning om varför denne man hedras med en staty på Karl Johann. Måste kolla. Jovisst, en äkta storhet! Målare, författare, journalist, ofta med fokus på vardagliga situationer i samhällets fattigare skikt. Han jobbade på tidningen Verdens Gang och lär enligt källorna ha bildat skola när det gäller hur man gör intervjuer. Krohg avled 1925.

Och när jag nu fotograferar honom, till synes en redan trött tomte trots att julen inte ens riktigt kommit igång, slås jag av tanken att vi egentligen är väldigt smalspåriga kulturellt sett. Om nu Christian Krohg var en norsk Carl Larsson (eller något åt det hållet), borde jag åtminstone inte ha hört hans namn någon gång?
Men nu har i alla fall du som tittar in här hört det!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Ja, nu känner jag till honom tack vare dig. Och trött ser han ut och inte så inspirerande rent energimässigt men tjusig i sin juldekoration.

  SvaraRadera
 2. Hahha, sån var jag igår. Vi julälskare lämnar inte hemmet nu... hörde i lokalradion att strömavbrott och de har tömt köpcentret...

  SvaraRadera
 3. Anonym2:12 em

  Tack för upplysningen! Jag undrar hur många statyer man passerat utan att veta anledningen till att dom avbildats och satts på en plats just där......

  By the way - skönt att 21/12 2012 är över. Jag köpte både langostiner och härlig ´jamon a la brasa´ igår och om majorna hade haft rätt hade båda förgåtts :o) När kommer nästa skrämseldatum? Någon som vet?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Anonym2:14 em

  P.S. Eller bryr sej? D.S.

  (Kulsprutan alltså)

  SvaraRadera
 5. Della - andra norrmän såg betydligt piggare ut!
  Hannele - måste vara ren katastrof för butikerna att tvingas utrymma en dag som i dag! Men du har väl piggnat till hoppas jag?!
  Kulsprutan - delar din lättnad. För hade jorden gått under hade inte bara en massa mat inhandlats i onödan, jag hade städat helt överflödigt också ...

  SvaraRadera
 6. Anonym4:13 em


  :o)

  ------------------------------

  Hotmail - fått nåt från mej idag - och/eller igår?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 7. Hotmail ser ut att funka men inget från dej - får du nåt från mej????

  SvaraRadera
 8. Hotmail ser ut att funka men inget från dej - får du nåt från mej????

  SvaraRadera
 9. Anonym11:40 fm

  Idag - sön 23/12 - har jag fått och svarat dej (testing testing var rubriken).
  Kom det fram?

  Kulsprutan

  SvaraRadera